ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Vila i frid försiktighetsprincipen

Publicerad 2016-09-06

Redaktörens rader För eller emot. Rätt eller fel. Höger eller vänster. I debatten – så som den ter sig i mitt Twitterflöde – görs alltför sällan skillnad på sak och person, fakta och åsikt, enskilda händelser och faktiska trendbrott. Ibland är den orimligt svartvit.

Brottslighet kan faktiskt minska i absoluta tal och samtidigt öka, byta skepnad eller geografisk spridning i vissa delar, på ett för poliser svårtacklat sätt.

Och man behöver inte ha fördomar om de människor som söker en fristad i vårt land för att påstå att slagsmål vid en krog i sta’n är polisiärt lättare att hantera än motsvarande smockor på en knökfull flyktingförläggning i skogen, flera timmars blåljusfärd från förstärkning.

Det går också att vara positiv till att polisen blivit en myndighet, samtidigt som man ser stora problem med delar av genomförandet. Situationen är komplex och jag gör inga anspråk på att sitta på facit. Men. När utredaren Nils Öberg sålde in planerna på en enmyndighetslösning talade han mycket om att försiktighetsprincipen skulle råda; att man inte skulle ändra för ändrandets skull.

Det lät ju bra.

evaweb3

Eva Schoultz chefredaktör Polistidningen

När jag vid en intervju med inrikesminister Anders Ygeman frågade vad som hänt med denna försiktighetsprincip förstod han inte vad jag syftade på. Det borde kanske inte förvåna. För åtminstone utifrån min plats på pressläktaren tycks begreppet ha begravts i tysthet.

Jag befarar att det är många som har anledning att sörja.