Annons
Annons

Vila i frid försiktighetsprincipen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För eller emot. Rätt eller fel. Höger eller vänster. I debatten – så som den ter sig i mitt Twitterflöde – görs alltför sällan skillnad på sak och person, fakta och åsikt, enskilda händelser och faktiska trendbrott. Ibland är den orimligt svartvit.

Brottslighet kan faktiskt minska i absoluta tal och samtidigt öka, byta skepnad eller geografisk spridning i vissa delar, på ett för poliser svårtacklat sätt.

Och man behöver inte ha fördomar om de människor som söker en fristad i vårt land för att påstå att slagsmål vid en krog i sta’n är polisiärt lättare att hantera än motsvarande smockor på en knökfull flyktingförläggning i skogen, flera timmars blåljusfärd från förstärkning.

Det går också att vara positiv till att polisen blivit en myndighet, samtidigt som man ser stora problem med delar av genomförandet. Situationen är komplex och jag gör inga anspråk på att sitta på facit. Men. När utredaren Nils Öberg sålde in planerna på en enmyndighetslösning talade han mycket om att försiktighetsprincipen skulle råda; att man inte skulle ändra för ändrandets skull.

Det lät ju bra.

evaweb3
Eva Schoultz chefredaktör Polistidningen

När jag vid en intervju med inrikesminister Anders Ygeman frågade vad som hänt med denna försiktighetsprincip förstod han inte vad jag syftade på. Det borde kanske inte förvåna. För åtminstone utifrån min plats på pressläktaren tycks begreppet ha begravts i tysthet.

Jag befarar att det är många som har anledning att sörja.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst