Annons
Annons

Färre handräckningar till våren?

5 oktober 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I april nästa år kan en lagändring vara på plats som innebär att Kriminalvården kan kontaktas direkt för handräckning.

I april nästa år kan en lagändring vara på plats som innebär att Kriminalvården kan kontaktas direkt för handräckning.

I samband med att regeringen presenterade budgeten i mitten av september talade inrikesminister Anders Ygeman om att polisen skulle avlastas på ett antal punkter. En av dem rörde polisens så kallade handräckningsärenden.

I det budgetförslag som regeringen presenterade ska 35 miljoner kronor föras över från polisen till Kriminalvården inför nästa år. Det förutsatt att vissa lagändringar går igenom .Tanken är bland annat att sjukvården ska kunna vända sig direkt till Kriminalvården för transport av tvångsvårdade personer. Som det är i dag måste man först vända sig till polisen. De lagändringar som krävs  väntas enligt Linda Mohlin, rättssakkunnig på justitiedepartementet, kunna sjösättas i april nästa år.
– Kriminalvården gör ju redan en hel del av det här och har en stor vana, säger Linda Mohlin till Polistidningen.

Förändringarna har varit på gång länge och beredningsunderlaget är en utredning från 2011. I denna föreslogs också att Kriminalvården skulle kunna ta in väktarbolag för hjälp med transporterna. Det senare var något som Polisförbundet då vände sig emot.  Huruvida det är ett förslag som kvarstår kan inte Linda Mohlin gå in på innan lagrådsremissen är inlämnad – det planeras den göra 20 oktober.
– Först då blir det offentligt exakt vad förslaget kommer att innehålla, säger hon.

Läs mer: Färre transporter för polisen?, från 2011, om utredningen. 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst