Annons
Annons

Ygeman: Avlastning, men inget finansiellt nettotillskott 2017

12 september 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Anders Ygeman.

Drygt två miljarder fördelat på fyra år – så ser regeringens och vänsterpartiets gemensamma budgetförslag för Polismyndigheten ut.
– Regeringen har inte insett vidden av poliskrisen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetförslag för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen vid en presskonferens på måndagförmiddagen.

Anders Ygeman.
Anders Ygeman.

Enligt Anders Ygeman blir det inget finansiellt nettotillskott i budgeten för Polismyndigheten nästa år. Däremot ska polisen avlastas, bland annat ska Kriminalvårdens transporttjänst bistå med handräckningar. Dessutom ska Kustbevakningen få polisiära befogenheter.

Regeringen räknar med att Polismyndigheten i år kommer att ha ett överskott på runt 700 miljoner kronor. Magdalena Andersson uppger att man kommer att vara mer generös än vanligt med att låta Polismyndigheten föra över delar av detta anslagssparande till nästa år. Exakt hur mycket man kan få med sig är oklart.
-Där har vi inte satt ner foten ännu, säger hon.

”För att klara uppdraget med en ekonomi i balans krävs ett resurstillskott på 3,9 miljarder kronor 2017–2019″ står det i Polismyndighetens budgetunderlag från i mars.

Att prognoserna för flyktingmottagandet nu är betydligt lägre än polisen beräknade då är ett av skälen till att man inte får så mycket pengar som man äskat.
-Och det är väldigt sällan som myndigheter får allt de begär, säger Magdalena Andersson.

Regeringen vill inte lägga sig i hur många poliser respektive civilanställda myndigheten ska ha – den mixen avgör polisen, framhåller Ygeman. En fråga om polislönerna besvarar han som tidigare med att de är parternas ansvar. (Precis som i Polistidningens intervju här.)

Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand
Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand

Polisförbundets ordförande Lena Nitz uppger att det är positivt med ett långsiktigt resurstillskott, men att det behövs ökade satsningar nu för att vända poliskrisen.
–  Situationen är akut och vi hade därför behövt ett krispaket med en öronmärkt polislönesatsning så att poliser kommer i fatt övriga arbetsmarknaden.

 

 

Regeringens föreslagna tillskott till Polismyndigheten

2017: 100 miljoner
2018: 280 miljoner

Riksdagsval 2018

2019: 700 miljoner

2020: 1000 miljoner


Sammanlagt: 2080 miljoner

 

Säkerhetspolisen tillförs 650 miljoner kronor 2017-2020 

2017: 80 miljoner

2018: 170 miljoner

2019: 200 miljoner

2020: 200 miljoner

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst