Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Det finns en bild av polisen att den präglas av en tysthetskultur. Och då är det väldigt olyckligt om man tar nästan varje tillfälle i akt att bekräfta den här bilden.”
Orden kommer från Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet Västmanland.  Han deltar i ett inslag i Sveriges Radio P4, eftersom de ansvariga i polisregion Mitt återigen duckat för en intervju.

Ämnet som avhandlas är att polisregion Mitt vunnit det föga smickrande priset ”Årets Rullgardin.” Det är Föreningen Grävande Journalister som står bakom utmärkelsen och motiveringen lyder:

“Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.”

Det hela började i oktober förra året med att lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin i SVT Västmanland kritiserade den nya polisorganisationen. Några dagar senare avslöjade SVT att dåvarande polisområdeschefen Lena Tysk ska ha skällt ut Kumlin med formuleringar om att ”du är döööd”, ”du får aldrig mer får tala med pressen” – en avhyvling som nu är föremål för en rättslig prövning.

Alltsedan i oktober har Lena Tysk och hennes chef Carin Götblad vägrat att kommentera händelsen. Lena Tysk har dock, på egen begäran, lämnat sitt uppdrag.

Ralf Andersson uttrycker i P4 förståelse för principen att man inte ska uttala sig i enskilda ärenden – på lägre nivå.  Men på den här nivån i hierarkin ställs större krav på insyn, anser han.
–  Sen kan man i sak inte gå in och prata om saker som berör förundersökningssekretess, men att någonting måste sägas, det är ju givet, eftersom man inte bara kan vara tyst i en så här pass stor fråga.

26 april kommer rullgardinen oundvikligen att rullas upp. Då hålls rättegången i Västmanlands tingsrätt, där Lena Tysk står åtalad, misstänkt för ofredande. Hon förnekar brott. Leif GW Persson har i Veckans Brott sagt att han kommer att följa förhandlingarna på plats. Han lär inte vara ensam.

 

Eva Schoultz
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Tingsrätten: Åtalet mot Lena Tysk ogillas

 


Efter en migrering är vår mejl oberäknelig…

Hör av er igen om vi inte svarat på viktig propå.


Detta är redaktörsrdaderna i Polistidningen nr 2/2017,
som delas ut 11-13 april.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst