Annons
Annons

Ny rond om livvakters ensamarbete

27 oktober 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet överklagar Förvaltningsrättens dom om ensamarbete på Säpo.
I en kommentar skriver livvakternas chef, Susanna Trehörning, att ett arbete pågår för att minska ensamarbetet. (Uppdaterad måndag 30 oktober.)

Polisförbundet överklagar Förvaltningsrättens dom om ensamarbete på Säpo.
I en kommentar skriver livvakternas chef, Susanna Trehörning, att ett arbete pågår för att minska ensamarbetet.
(Uppdaterad måndag 30 oktober.)

Ombudet Mattias af Malmborg, som är jurist på LO-TCO Rättsskydd, har enligt tidningen Arbetarskydd bett om anstånd att utveckla skälen för denna överklagan.

Mikael Sjöstedt

Mikael Sjöstedt är ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säpo. Han bekräftar att skyddsorganisationen på detta sätt fortsätter sin mångåriga kamp för att livvakter alltid ska ha relevant uppbackning på plats.

Det är Kammarrätten som har att ta ställning till Polisförbundets överklagan. Beslutet i Förvaltningsrätten är formulerat med fokus på de gånger en Säpoanställd utan uppbackning arbetar med en skyddsperson i egenskap av så kallad personskyddskoordinator, men på grund av någon yttre omständighet kliver in i rollen som livvakt.

Det är olyckligt, anser Mikael Sjöstedt, för enligt honom är det inte det enda ensamarbete som förekommer. Det han och huvudskyddsombudet Kjell Brådman vill hindra är lägen där någon ger sig på skyddspersonen när en livvakt jobbar ensam utan uppbackning. Något han har flera historiska exempel på.
-Det ska sägas att vi har märkt att det blivit mycket bättre, att man inte låter livvakter jobba ensamma i samma utsträckning längre, och vi är glada för det.  Men vår bild är att arbetsgivaren fortfarande förbehåller sig rätten att göra det. Och de gångerna gör man fortfarande inte den typ av riskbedömningar som krävs ur arbetsmiljösynpunkt, säger han till Polistidningen.

Susanna Trehörning är chef för personskyddet och har via presstjänsten mejlat en kommentar:
”För Säkerhetspolisen är medarbetarnas arbetsmiljö alltid i fokus och målsättningen är givetvis att alla medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö. Det är vår utgångspunkt i det arbete som pågår sedan en tid tillbaka för att minska ensamarbetet och förbättra livvakternas arbetsmiljö.
Tillsammans med medarbetare och skyddsombud har Säkerhetspolisen under 2016 och 2017 intensifierat arbetet med att förbättra arbetsvillkoren för våra livvakter, bland annat genom att systematiskt arbeta med risk- och konsekvensanalyser gällande arbetsmiljön.”

Läs mer:

Förvaltningsrätten ger Säpo rätt

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst