Åklagaren överklagar inte friande dom

För två veckor sedan friades de tre poliser som stått åtalade för vållande till annans död samt tjänstefel i samband med att Eric Torell, 20, sköts till döds. Åklagaren kommer inte att överklaga.
18 oktober 2019, 00:00

Chefsåklagare Martin Tidén tror inte att hovrätten kommer att göra någon annan bedömning än tingsrätten, varför han efter två veckors funderingar beslutat sig för att inte överklaga. Han menar att domen kan få principiell betydelse framöver trots att den inte är prejudicerande.

Tingsrätten har bedömt att det varit orimligt för poliserna att hinna göra verkanskontroll efter varje skott. De har också uttalat sig om en tidsfördröjning som en möjlig förklaring till att Eric Torell träffats i ryggen.

– Att dessa uppgifter anses vara generella kan påverka framtida liknande fall, säger Martin Tidén, till Polistidningen.

Han tycker att domen ger anledning att fundera kring det stora ansvar som ligger på varje enskild polis när det kommer till att fatta beslut i en kritisk situation. Både som befäl i en insats och i en nödvärnssituation.

Särskilda åklagarkammaren kommer nu att göra en analys av domen. Enligt Martin Tidén har den redan diskuterats mycket och kommer att diskuteras vidare.

– Ja både här på särskilda åklagarkammaren och med särskilda utredningar, säger han.

Ännu återstår en vecka innan domen vinner laga kraft.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst