ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Åklagaren överklagar inte friande dom

Publicerad 2019-10-18

Aktuellt För två veckor sedan friades de tre poliser som stått åtalade för vållande till annans död samt tjänstefel i samband med att Eric Torell, 20, sköts till döds. Åklagaren kommer inte att överklaga.

Chefsåklagare Martin Tidén tror inte att hovrätten kommer att göra någon annan bedömning än tingsrätten, varför han efter två veckors funderingar beslutat sig för att inte överklaga. Han menar att domen kan få principiell betydelse framöver trots att den inte är prejudicerande.

Tingsrätten har bedömt att det varit orimligt för poliserna att hinna göra verkanskontroll efter varje skott. De har också uttalat sig om en tidsfördröjning som en möjlig förklaring till att Eric Torell träffats i ryggen.
– Att dessa uppgifter anses vara generella kan påverka framtida liknande fall, säger Martin Tidén, till Polistidningen.

Han tycker att domen ger anledning att fundera kring det stora ansvar som ligger på varje enskild polis när det kommer till att fatta beslut i en kritisk situation. Både som befäl i en insats och i en nödvärnssituation.
Särskilda åklagarkammaren kommer nu att göra en analys av domen. Enligt Martin Tidén har den redan diskuterats mycket och kommer att diskuteras vidare.
– Ja både här på särskilda åklagarkammaren och med särskilda utredningar, säger han.
Ännu återstår en vecka innan domen vinner laga kraft.

Läs mer om domen här