Annons
Annons

Nya västar snart i verksamheten

Efter år av västbrist, missnöje och överklagade upphandlingar är de nya skyddsvästarna på plats. Den första leveransen har kommit och delats ut till sina framtida bärare – höstens cirka 500 aspiranter.
21 oktober 2019, 00:00

En av de som fått en ny väst är Joy Wester på polisutbildningen på Södertörn.

– Det kändes väldigt bra, så mycket bättre än våra lånevästar på skolan. De var väldigt noga vid utprovningen. Jag är lite mellan storlekar och som det känns nu så sitter den bra, men skulle jag behöva ändra när jag väl är ute på aspiranten så verkar det gå att lösa.

Susanne Liwång, som representerat skyddsorganisationen i processen under upphandlingen, säger att hon framför allt är väldigt nöjd med hur utprovningen skötts.

– Alla fick den tid de behövde och fick också prova rustade i uniform vilket också är viktigt, säger hon.

Hon tillägger att hon inte riktigt vågar ”ropa hej” än innan hon vet att användarna är nöjda.

– Men det känns som att vi närmar oss, säger hon.

Det är drygt ett år sedan upphandlingen med den belgiska leverantören Seyntex blev klar. Innan dess var Polismyndigheten utan avtal en längre tid. Under den perioden gjorde man en del kritiserade direktupphandlingar med en annan tillverkare. De västarna kritiserades för dålig passform.

Den leverantör som Polisen nu har avtal med har också ifrågasatts eftersom den hade sämst resultat på bärprovet. Ett bärprov som kom att bli helt utan betydelse då priset var omöjligt för konkurrenterna att matcha.

Anders Bispo, verksamhetsutvecklare med ansvar för västarna, menar dock att man tagit till sig av de synpunkter som kommit in vid bärprov och att tillverkaren i vissa fall har gjort justeringar. Den nya västen är enligt honom lätt att anpassa efter olika kroppar då den finns i många olika variationer på storlekar.

– Utöver det ska det vara möjligt att måttbeställa, säger Anders Bispo.

Han poängterar också att utprovningen och informationen kring västarna är viktig. Han har begärt att en del av de 50 miljoner kronor som regeringen öronmärkt för polisens arbetsmiljö ska användas till just västutprovningen.

– Vi hoppas också kunna ta fram ett nytt informationsmaterial om vad du ska tänka på när du bär skyddsväst.

I samband med utprovningen fick studenterna den här gången information om västen och hur den ska hanteras.  Också beklädnadsansvariga har fått utbildning i hur utprovningen ska gå till framöver, vilket har varit ett starkt önskemål från skyddsorganisationen.

När nästa leverans kommer och västarna blir tillgängliga även för de poliser som behöver byta ut sina är ännu inte klart.

– Men det ska inte dröja så länge. Vi borde ha nästa omgång klar för utprovning i december, säger Anders Bispo.


problem med västen?

Enligt Anders Bispo ska du den polis som har problem med sin väst prata med sitt förråd. Men om det inte fungerar kan man mejla Utvecklingscentrum 1 i Stockholm.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst