Annons

Annons

Alla löner i mål i maj?

Nu är de regionala lönedirektiven klara i alla regioner. Men det dröjer ännu några månader innan de flesta poliser ser nya lönen på kontot.
28 januari 2020, 00:00

För förbundsregion Nationella Avdelningar återstår att gå i mål med lönerna för HR. Direktivet, det vill säga den regionala partsöverenskommelsen om hur pengarna ska fördelas, är på plats och målet är att ha satt löner på alla poliser så att man kan skriva avtal före sista mars.

– Det innebär att nya lönen skulle komma i april, säger Peter Frisell förhandlingsansvarig vid Polisförbundet Nationella Avdelningar.

Enligt honom är ett pågående förändringsarbete kring polislärarna en anledning till att det gått trögt att få till löner för dessa.

Polisförbundets medlemmar på Noa fick ut sina nya löner redan i december och resten av Nationella Avdelningar på januarilönen.

I förbundsregion Nord blev man klara med direktiven dagen före julafton.

– Det finns en preliminär plan att vara klara med förhandlingar senast 20 mars, säger Johan Claesson, Polisförbundets ordförande i Nord.

Om allt går som det ska kan den nya lönen komma in på polisernas konton i april även här.

I region Stockholm blev också direktiven klara strax före jul och nya lönen beräknas kunna betalas ut från maj. Verksamhetsområden som får ett större löneökningsutrymme, i förhållande till övriga, är bland andra barnutredare och utredare av brott i nära relationer och grova-brott samt gränspolisiär verksamhet.

Region Väst blev klara med sina regionala direktiv för en vecka sedan. Förhandlingarna där kommer att pågå till slutet av mars. Även här innebär det nya löner på kontona i maj.

Enligt Fredrik Rudbäck, förhandlingsansvarig på förbundsregion Väst, har man jobbat mycket med strukturer för att karriär och utveckling, den så kallade Kuv-en. Detta för ska kunna fungera bättre i framtiden. Men han vill inte gå in på några detaljer kring hur det kommer att se ut.

Det vill man inte heller i region Syd, som också är på gång med nya sätt att använda Kuv.

– Effekten av de nya strukturerna ska synas mellan revisionstillfällena framöver, säger förhandlingsansvarig Ann Johansson.

En konkret satsning hon däremot kan avslöja är den på lokalpolisområden mot särskilt utsatta områden.

– De kommer att få en höjning på 500 kronor utöver.

I Bergslagen pågår förhandlingar som man hoppas kunna slutföra i februari.

– Vi kan inte säga vilken månad lönerna kommer att betalas ut. Vi för bra samtal men det är mycket som måste följas upp, säger Per Andreasson, ordförande för Polisförbundet Bergslagen.

Regionerna Mitt och Öst var klara först och blev klara med avtal före jul och har redan de nya lönerna. Egentligen var slutdatum för löneförhandlingarna satt till 31 januari, men övriga regioner har fått anstånd om att förlänga tiden.

Den nya lönen gäller retroaktivt från första juni 2019. Det betalas normalt också ut vid första lönetillfället.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst