Annons
Annons

Rimfrost fortsätter trots corona

Folkhälsomyndigheten avråder från resor, men Polisen fortsätter att flytta runt personal i landet inom ramen för Rimfrost. - Vi kan inte sluta bedriva polisverksamhet för att det finns en risk för smittspridning, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef.
27 mars 2020, 00:00

Operation Rimfrost är en satsning mot gängkriminalitet som är planerad att pågå till mitten av juni i år. Som ett led i satsningen kommer poliser från olika delar av landet förstärka i region Syd och i region Mitt med fokus på Uppsala. Det finns inget beslut om att avveckla eller reducera Rimfrost i förtid på grund av coronasmittan, enligt Stefan Hector.

– I ena vågskålen har vi risken för smittspridning och i den andra har vi skjutningar och sprängningar. Vi har gjort en avvägning och kommit fram till att vi måste fortsätta vårt brottsbekämpande uppdrag.

Däremot kommer myndigheten vidta ett antal åtgärder för att minska risken för smitta när poliser arbetar med Rimfrost.

– Vi har sagt att resorna ska vara så korta som möjligt. Personal från region Nord ska förstärka i Mitt snarare än i Syd till exempel. Ett skäl till det är att resor företrädesvis ska göras med bil, så att du inte exponeras för medpassagerare.

Om poliser känner av symtom när de är på plats i en annan del av landet ska de åka hem omgående.

– I vanliga fall kanske man dröjer sig kvar även om man känner sig lite hängig. Nu är instruktionen att åka hem direkt med bil.

I många regioner kan det bli ett ansträngt personalläge när smittan sprider sig och sjukskrivningarna ökar. Men man får räkna med att låna ut personal till Rimfrost ytterligare en tid. Det är först om ”måsteverksamheten” inte kan bemannas som Rimfrost avvecklas, enligt Stefan Hector.

– Då menar jag den verksamhet vi bedriver tredje veckan i juli eller på julafton. Det handlar om att ta emot samtal till 112, skicka ut IGV-bilar, föra in gripna i arresten och utreda ärenden där vi har anhållna och häktade.

Just nu är Stockholm smitthärden nummer ett. Kommer ni att skicka Stockholmspoliser för att jobba med kollegor i andra delar av landet?
– Poliser är en försumbar del av de människoflöden som rör sig i landet så det har nog ingen större påverkan på smittspridningen. Och för poliser ligger nog inte den största smittorisken i att träffa kollegor, utan i att göra ingripanden mot människor som gör våldsamt motstånd eller spottar på poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst