Annons
Annons

”Skönt att inte behöva stå längst bak”

Efter ett och ett halvt års utbildning är Carl-Alexander Stenman polis. Han är en av de första som gått klart polisutbildningen för civilanställda.
19 maj 2021, 13:02

För att komma in på den så kallade funktionsinriktade polisutbildningen för civilanställda krävs 120 högskolepoäng, två års jobb inom Polismyndigheten och att man klarar samma tester som till ordinarie polisutbildning. Carl-Alexander Stenman är i grunden systemvetare och när han antogs jobbade han som it-forensiker på regionalt it-brottscentrum i region Väst.

I slutet av april godkändes han på aspiranten i Storgöteborg syd, och är nu anställd som polis. Av de 44 studenter som började den funktionsinriktade utbildningen hösten 2019 har 39 anställts som poliser. 2 har inte blivit godkända på de obligatoriska eller examinerande momenten. 1 aspirant underkändes och 2 har fått förlängd aspirantutbildning.

Carl-Alexander Stenman som aspirant i coronatid. Foto: Privat.

Nu är Carl-Alexander Stenman tillbaka på regionalt it-brottscentrum där han bland annat analyserar data och säkrar bevisning i datamedia och mobiler.
– Jag är återigen it-forensiker, men också polis då, med en polismans befogenhet. Jag har exempelvis redan kunnat hämta folk till förhör. Jag ville gå utbildningen för att kunna bidra mer på min arbetsplats. För att jag har bra kollegor och chefer. Och nu när jag kommit tillbaka känner jag att jag har en betydligt bredare kompetens, och det hjälper ju. Det är väldigt skönt att inte behöva stå längst bak.

Och lönen?
– Jag har gått upp. Det finns en lägstanivå för den som är it-forensiker och polis här, 34 000. Jag är över det.

Den funktionsinriktade utbildningen är på distans, med 14 veckor på plats för färdighetsmomenten. På heltid under ett år, plus ett halvårs aspirant. Fyra veckor semester och ingen ledighet utöver det. Från Polisförbundets sida har en av farhågorna varit den höga studietakten. Carl-Alexander Stenman tycker inte att den var ett problem.
– Det var jättehög studietakt och inte jätteofta man inte hade en bok eller dator i knät. Samtidigt tycker jag inte det var så akademiskt tungt, så det gick fint. Och när det är bara ett års tid kan man mållåsa, dit ska jag! Sen hade det inte funkat utan en väldigt bra fru. 14 veckor hemifrån på ett år med två ganska små barn är påfrestande.

Han berättar att han fick skriva om en tenta, den om trafiken. Men på andra försöket fick han VG.

Studenterna som gått den funktionsinriktade utbildningen har gjort det med full lön, vilket kritiserats som orättvist för de som går den ordinarie polisutbildningen. En annan kritik har handlat om att utbildningen är ett snabbspår till polisyrket.

Vad tycker du, har du blivit en riktig polis?
– Utbildningen gick fort, men jag tycker vi generellt är väldigt stabila och välutbildade poliser. Tack vare att vi redan jobbat ganska länge i myndigheten, och att alla har en universitetsutbildning innan polisutbildningen. Dessutom har vi genomfört samtliga examinerande moment och en helt vanlig aspirant.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst