Annons
Annons

Skyddsstopp på hörselskydd hävt

I går, tisdag, meddelade Polisförbundets nationella huvudskyddsombud att han häver skyddsstoppet på polisernas nya aktiva hörselskydd.
5 maj 2021, 08:34

– Jag är oerhört glad att vi har nått så här långt och att våra kollegor därute nu kan få börja använda den här utrustningen, säger nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson.

Det har varit en lång resa att få ut aktiva hörselskydd till poliser på bredare front. Det började egentligen med en anmälan enligt 6:6 a om buller i polisers arbetsmiljö. Efter inspektion slog Arbetsmiljöverket fast, bland annat, att poliser skulle ha tillgång till funktionella hörselskydd. Efter flera turer landade man i att hösten 2019 upphandla aktiva hörselskydd, eller skydd med så kallad käkbensmikrofon. När dessa började rullas ut bland poliserna visade det sig att de hade brister. Och i juni 2020 lade Patrik Danielsson skyddsstopp.

Sedan dess har en arbetsgrupp där såväl myndigheten som skyddet är representerat jobbat med åtgärder och nu är de alltså, enligt Patrik Danielsson, tillräckligt långt gångna för att stoppet ska hävas. I beslutet står bland annat att ”resultaten vid den sista testen var mycket tillfredställande. Den gemensamma bedömningen är att produkten nu uppfyller kraven på funktionalitet och tryggar en säker och god arbetsmiljö för användaren.”
– Det handlar bland annat om att de fått en helt ny mjukvara och att tillpassningen förbättrats. En liten andel poliser, som har för trånga hörselgångar för det här skyddet, kommer att kunna få formgjutna versioner, säger Patrik Danielsson.

Till beslutet läggs krav på bland annat fortsatt utveckling av produkten, att utbildning och tillpassning säkerställs och att den som får problem med sin utrustning snabbt ska kunna få hjälp eller ersättningsutrustning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst