Annons
Annons

DO-tillsyn mot Polisen om adhd-spärren

Det är nu klart att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gjort sig skyldiga till diskriminering när de i rekryteringen uteslutit personer med NPF*-diagnoser. Nu inleds en tillsyn om antagningen till polisutbildningen i liknande fråga.
5 juli 2021, 09:21

Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de, redan vid det inledande frågeformuläret, utesluter personer med NPF-diagnoser att mönstra eller söka frivillig militärtjänstgöring. Detta slog Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast i slutet av juni. Detta är resultatet av två olika tillsynsärenden. Det ena har riktat sig mot Plikt- och prövningsverket och det andra mot Försvarsmakten.

Beslutet grundar sig på att de som har diagnosen adhd eller autism inte får möjligheten till individuell bedömning. Detta trots att Försvarsmakten själva medger att det inte är uteslutet att personer med dessa diagnoser skulle kunna vara lämpliga.

Försvarsmakten har hänvisat till de särskilda krav som krävs för tjänstgöring i det militära, men DO menar att det inte hindrar att lämplighet prövas individuellt.

Sedan tidigare är även Polismyndigheten anmäld för att vid rekryteringen till polisutbildningen sålla bort personer med neuropsykiatriska diagnoser. Bakom anmälan står Carl Svane.
– Jag ser väldigt positivt på det här beslutet och tror att det kommer att spegla sig i vad man beslutar angående Polisen också.

Efter DO:s beslut har Försvarsmakten gått ut med att de inom några veckor kommer att ta bort exkluderingen för personer med NPF att prövas individuellt. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Enligt DO är inte situationen i det här ärendet direkt överförbar på den vid antagningen till polisutbildningen. Men DO har tidigare meddelat att de avvaktat med Polismyndighetens ärende till dess att Försvarsmaktsärendet var avgjort. Detta då det kan få betydelse.

Nu är alltså tillsyn inledd och Polisen väntas komma in med ett yttrande senast i slutet på september.

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst