Annons
Annons

Adhd-spärren till polisyrket tas bort

Personer med adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska inte längre vara diskvalificerade från att komma in på polisutbildningen. I stället ska varje fall bedömas individuellt.
3 augusti 2021, 12:12

I slutet av juni slog Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstringen. Polismyndigheten har haft samma policy när det gäller sökande till polisutbildningen, men ändrar sig nu med anledning av DO:s beslut.
– DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner, nationell samordnare för grundutbildningen till polis på Polismyndigheten.

Därför har myndigheten beslutat att ändra antagningsreglerna redan från mitten av augusti när polisprövningen öppnar igen efter sommaren. En sökande som svarar ja på frågan om hen har diagnosen adhd, add, mbd, damp, Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom ska inte längre diskvalificeras från antagningen. I stället ska den sökande gå vidare till prövningen hos Plikt- och prövningsverket och få en individuell bedömning. Hur den ska gå till är ännu inte klart, enligt Eva Årestad Radner.
– Det är något vi måste prata med Plikt- och prövningsverket om, eftersom det är de som gör prövningen. Vi måste ha en samsyn, och det är något vi kommer att börja jobba med efter semestrarna.

Borde ni inte ha haft den diskussionen innan ni tog beslutet att ändra reglerna?
– Försvarsmakten har redan ändrat sina regler och vi tyckte att det var viktigt att ta vårt beslut i samma svep. Vi får reda ut hur bedömningen ska göras sedan.

DO har en pågående tillsyn mot Polismyndigheten efter en anmälan av Varbergspolisen Carl Svane, som handlar om att myndigheten sållar bort sökande med NPF-diagnoser, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare. Polismyndigheten ska yttra sig i det ärendet senast i slutet av september.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst