Annons
Annons

Historia är mer än ett kursnamn

Marina Henesand
Marina Henesand

Historia är en högst relevant kurs då dess allmänbildande kunskap kan ses utgöra en av kotorna i polisarbetets ryggrad. Därför tycker jag att det är fel väg att gå när man slopar kravet på historia vid antagningen.

Jag har nyligen gått kursen och ser fördelen med att ha denna med mig in i min framtida roll som polis. Min motivation till att bli polis grundas delvis i att jag vill skydda vår demokrati. Kursen i historia avhandlar bland annat demokratiseringen. Demokratin ger oss i dag frihet och inflytande men tas många gånger för given. Den har inte kommit gratis och kan vara en måltavla för de som vill skada vår samhällsstruktur.

Utvecklingen av samhället har varit krävande genom åren vilket satt sina spår. Vetskap om hur dessa uppstått ger insikt om hur allting hänger ihop. Kursen ger en fördjupad kunskap om dessa viktiga delar – samhällets historiska framväxt, ideologier och vilka krafter som påverkat människors val och värderingar genom åren. De delarna ser jag som nödvändiga i polisyrket där det handlar om att kunna bemöta alla människor, verka i samhället och värna vår demokrati. Kultur, historia och arv har en inverkan på människors värderingar, känslor och fördomar, vilka polisen hanterar dagligen.

Poliser arbetar tätt inpå medborgarna och kliver många gånger innanför deras integritetssfär. Ibland när de är i affekt eller kanske som mest sårbara.

Historiekursen vidgar kunskapen om människors ursprung, historia och konflikter grupper emellan. Att läsa om vad krig innebär på samhälls- och individnivå belyser och ger perspektiv på det kaos många av dagens nyanlända upplevt. Detta kommer stärka mig i min roll som polis. Jag kommer med större förståelse kunna bemöta och hjälpa människor i olika situationer. För det är ett av mina mål – att vara en empatisk och rättvis medmänniska.

Jag har förståelse för att Polismyndigheten är villig att pröva nya stigar för att öka antalet ansökningar till polishögskolan genom att bredda omfånget av behöriga. Men i ärlighetens namn tror jag inte att en gymnasiekurs står i vägen för de som har polisyrket i sikte. De som verkligen vill bli poliser gör det som krävs för att ha behörighet att ansöka. Min övertygelse är att ett slopande av kravet på historia inte är en klok investering för Polismyndigheten. Dessutom signalerar tilltaget att Polisen sänker den teoretiska ribban.

Om man inte klarar eller finner motivation till att läsa en grundläggande kurs på komvux tror jag att man kommer studera i motvind på polisutbildningen. Det finns andra sätt att effektivisera antagningen utan att tumma på de sökandes målmedvetenhet och kvalitet. Jag tog mig över det lilla hindret historia med glädje, eftersom kunskapen jag fått genom kursen är av vikt för mina värderingar och prioriteringar i min blivande roll som polis. Kunskapen har gjutits som en grund, stabil att bygga vidare på under polishögskolan och i alla framtida möten som polis.

Marina Henesand, med sikte på polisutbildningen

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst