Annons
Annons

Vi är ett lag med olika kompetenser – ta vara på det

Diskussionen om motsättningar mellan civilanställda och poliser känns gammal och uttjatad. Det är dags att ta diskussionen till nästa nivå: hur ska vi utnyttja respektive persons kompetens på rätt sätt oavsett vilken bakgrund vi har? 

Som polis är det ibland lätt att känna att den unika kompetens och erfarenhet som man har som polis blir mindre och mindre värd. Ibland känns det som att poliser snart endast behövs utifrån befogenheten att använda tvång och våld. Det allt eftersom myndigheten fylls med högutbildade och kompetenta medarbetare som inte är polisutbildade. 

Jag ska medge att jag har känt så själv och funderat kring var alla poliser som inte längre kan eller vill jobba i någon form av ingripande funktion ska ta vägen? Å andra sidan har vi en situation där alla poliser verkligen behövs, just utifrån vår unika kompetens och befogenhet. Är det inte då läge att göra det bästa av situationen?

För mig personligen är två principer av absolut största vikt:

1. Den person som har rätt utbildning, erfarenhet och kompetens för en uppgift ska utföra den. Oavsett om man är polis eller civil. 

2. En civilanställd ska aldrig ersätta en polis så att en civilanställd och polis bildar patrull. Poliser har ingripandeskyldighet. Även om det en polis och en civil planerar att göra är riskbedömt så kan vad som helst hända på vägen dit eller hem. Den civile har ingen skyldighet att ingripa och har inte utbildning eller utrustning för att klara av skarpa situationer. Det är en polis tränad för. I ett läge där en ensam polis tvingas ingripa och blir utslagen riskerar vi i värsta fall två anställdas liv.

För mig är alla vi som arbetar i Polismyndigheten kollegor. I den verksamhet jag arbetar är vi nog ungefär 50/50 poliser och civilanställda. Alla utgör enormt viktiga pusselbitar för att vi ska klara av vårt uppdrag på ett effektivt och bra sätt. Det finns dock skillnader mellan oss. Våra jurister exempelvis har kompetenser som jag aldrig skulle kunna ersätta med mina – och tvärtom.

Det är det fina med vår myndighet, vi har alla en plats och är lika viktiga för helheten. Jag har den största respekt för alla som väljer att bidra till vårt gemensamma mål att göra Sverige säkrare. 

Jag skulle önska att de ”civila” fackförbunden inom myndigheten hade en något lägre svansföring och större förståelse för att vi poliser är stolta över vår utbildning och vår kompetens. Vi är tacksamma för era medlemmars hårda slit och vi är oerhört medvetna om deras viktiga roll. Men vi är poliser. Vi är speciellt utbildade, inte bara för att ingripa med våld, vår kompetens är mycket bredare än så.

Vi ska se till så att alla era medlemmar har en säker och bra arbetsmiljö med bra utbildning i konflikthantering och fysiskt säkra lokaler. Vi vill gärna ha med er ute på fältet när så krävs. Vi ska hjälpa och komplettera varandra, inte ersätta varandra. 

Med det sagt vill jag gärna se ett mer aktivt arbete med att ta tillvara alla individers unika kompetenser. Oavsett om man har gått PHS eller ej. 

Gränspolis

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst