Annons
Annons

DO utreder antagning till polisutbildningen

Är det diskriminering att diskvalificera sökande till polisutbildningen som har insulinbehandlad diabetes, MS eller epilepsi? DO utreder tre anmälningar mot Polismyndigheten.
28 mars 2022, 14:20

P4 Värmland var först att rapportera att Diskrimineringsombudsmannen, DO, har inlett en tillsyn av hur personer med insulinbehandlad diabetes hanteras när de söker till polisutbildningen. Polistidningen har begärt ut handlingar från DO som visar att myndigheten även utreder eventuell diskriminering av sökande med multipel skleros (MS) och epilepsi.

Anmälaren med epilepsi fick beskedet att den inte gick vidare i antagningen eftersom den har en pågående medicinering mot tillståndet. Anmälaren påpekar att den har varit anfallsfri under lång tid och borde få en individuell bedömning på samma sätt som personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Som Polistidningen har rapporterat tidigare ska personer med pågående medicinering mot adhd inte sorteras bort automatiskt utan kunna gå vidare till en individuell prövning.

Anmälaren med diabetes fick beskedet att den inte gick vidare i antagningen eftersom den behöver insulinbehandling. Anmälaren menar att den har blivit diskriminerad och påpekar att personer som redan är poliser kan fortsätta att arbeta i yrket efter att de har fått diabetes.

Anmälaren med MS hade velat ha en individuell bedömning eftersom sjukdomen drabbar olika och graden av funktionsnedsättning varierar, från att inte märkas alls till att den drabbade sitter i rullstol.

I sin begäran om yttrande frågar DO om det är Polismyndighetens uppfattning att en person som har fått någon av de tre diagnoserna inte är kapabel att tjänstgöra som polis under några förutsättningar. DO vill också veta hur myndigheten agerar när en redan anställd polis drabbas av dessa diagnoser. Kan personen fortsätta arbeta som polis?

Polismyndigheten ska svara DO senast 11 respektive 12 april 2022.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst