”Bluewashing” innebär att mitt arbete inte betyder något

Madeleine
Madeleine Mogren

Sektionsordförande ST inom Polisen, Stockholm Nord, utredare och skyddsombud vid brott i nära relation, Stockholm Nord

Jag har arbetat i flera år inom Polismyndigheten och klyftan som nu byggs – den görs inte av mina kollegor, den görs av personer som skriver debattartiklar om att mitt arbete inte är betydelsefullt. Den byggs av politiker som riktar lönesatsningar till enbart två tredjedelar av myndighetens anställda samt polisledningen som inte säger ifrån när det händer.

Som operatör på RLC, regionledningscentralen, går man samma utbildning oavsett om man tidigare studerat på polishögskolan, juristprogrammet eller inte studerat alls. Examineringsgrunden är densamma. De som söker ett arbete på RLC vill arbeta minutoperativt, de vill vara delaktiga i att hjälpa människor och vara den rösten som i slutändan kanske resulterar i att personen som ringer väljer att inte hoppa framför ett tåg. Då blir frågan per automatik; är juristens arbete mindre värt än polismannens?

De it-forensiker som utvecklat mPMF för att underlätta för poliserna i yttre tjänst, tordes de ha låtit bli att göra det och i stället överlämnat det till en nyutexaminerad polis? Denne har ju trots allt den breda kompetensen som behövs för att kunna utföra Polismyndighetens alla arbetsuppgifter.

Lena Nitz, du skriver att den polisiära kompetensen måste uppvärderas. Och jag kan inte hålla med dig mer på den punkten. Mina vänner, min familj och mina kollegor som arbetar i yttre tjänst förtjänar all cred. Deras arbete ska tas på stort allvar, på daglig basis riskerar de att inte komma hem efter sitt arbetspass. Men du glömmer att vi andra tjänstemän, som arbetar sida vid sida med poliser, behövs minst lika mycket i verksamheten. Tillsammans i det kompetenspussel du nämner tordes vårt arbete bedömas som lika viktigt, vi möjliggör att ni kan göra det ni är utbildade för i stället för att skriva anmälningar på borttappade plånböcker. Vi behöver kompetenta människor med olika bakgrund för att lyckas med kompetenspusslet.

De senaste åren har det inte gjorts annat än att satsas på poliser. Lönesatsningar som innebär att poliser med mindre erfarenhet tjänar över tiotusen kronor mer än kollegor med längre och bredare erfarenhet. I dagarna undertecknades ett avtal som kommer att ge poliser den dubbla ob-ersättningen mot kollegan vid skrivbordet intill trots att de utför exakt samma arbetsuppgift. Så hur kan man överhuvudtaget hävda att det handlar om att värdera, vårda och utveckla? Det som är unikt är personen bakom uniformen.

Så till dig Lena Nitz, till er i polisledningen som läser tidningen, till er politiker som på något sätt får tag i min debattartikel; börja se att Polismyndigheten inte består av enbart poliser.

 ”1 §   Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp.” (Ur Polislagen)

Att särbehandla en tredjedel av myndighetens anställda är att skapa klyftor mellan kollegor vilket varken främjar rättvisa eller trygghet. Det är som att säga att mitt arbete inte betyder något. Det är dags att förstå att det är tillsammans vi lyckas.

Madeleine Mogren, sektionsordförande ST inom Polisen, Stockholm Nord, utredare och skyddsombud vid brott i nära relation, Stockholm Nord

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst