Annons
Annons

MP är inte polisfientligt

Replik
Foto: Sveriges Riksdag
Martin Marmgren, polis, och riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för MP

Foto: Sveriges riksdag

Fredrik Kärrholm kallar mitt parti ”flummigt”, men hävdar själv att problemen med grov kriminalitet ska lösas med ”föräldraansvar” och ”värderingar”?  Föräldraansvaret är viktigt, men lösningen handlar om tidigt stöd där samhället möter föräldrar och ger dem rätt verktyg genom exempelvis hembesöksprogram och familjecentraler snarare än politiska pekpinnar.

Värderingar är också viktigt, men det är mycket lättare att bygga goda värderingar från grunden med just det sociala stöd som Kärrholm vänder sig mot än att ”bryta ned” dåliga värderingar senare i livet.

Genomgående för retoriken från Kärrholm och M är viljan att signalera hårdhet genom ord som ”daltande”, men en brist på perspektiv från ”gatan”, från polisen, läraren eller socialarbetaren som möter de aktuella föräldrarna och ungdomarna.

Vad gäller straffen, så har MP varit med och skärpt ett antal och kommer att medverka till fler skärpningar när det behövs. Men ett minimistraff på tolv års fängelse för grovt vapenbrott står knappast i proportion till den övriga straffrätten. Dessutom blir straffskärpningsförslag lätt ett billigt sätt att visa handlingskraft. Det är mycket viktigare att öka lagföringsgraden, men då behöver man ta i mer komplexa frågor som exempelvis domstolsprövningarna.

Vad gäller polissatsningen (”slumpmässig”?) så röstade M tillsammans med SD, KD och L ned ett förslag som enbart innehöll pengar till Polisen, pengar som Polisen hade fått om de hade röstat ja. Att sen peka på att de la samma pengar i sin budget som sedan föll visar bara att det politiska spelet trumfade behov för brottsoffer och poliser för M:s lag. Tvärtom mot hur jag och MP agerar.

Vad gäller Katja Nybergs/SD:s replik så är det en närmast Kafka-artad svada av nonsens där fakta avvisas som lögner utan att ha bemött ett enda påstående. Miljöpartiet är ett ”polisfientligt parti”? Det är inte vi som är nedlusade med kriminella och ACAB-budskap, det är SD. Falsarier? Alla fakta kommer från journalistiska granskningar eller SD:s egna uttalanden. Det är tydligt att SD allt mer tar efter Donald Trumps ”alternativa fakta”-retorik. Även SD:s nya slogan ”Sverige ska bli bra igen” är en rak kopia av Trumps ”Make America great again”.

Och nej, varken trygghet eller brottsofferperspektiv är ”kärnan i SD:s politiska arbete”. Det finns många brottsoffer i de områden ni vill skicka in militären för att ”kuva”, bland de familjemedlemmar (inklusive barn) som ni vill utvisa för att en son har begått brott, eller bland de 9-åringar ni vill förnedringsstraffa. Kärnan har alltid varit främlingsfientligheten. Bara i dagarna har det haglat nya avslöjanden om SD-toppar som exempelvis skämtar om att hänga svarta. Nyberg skrev själv, tillsammans med sin partiledare, en absurd text där polisens ”utarmning och förfall” påstods bero på ”mångkulturalistisk” rekrytering. 

Inte ens kollegor går, trots SD:s ”polisvänlighet”, säkra för ert sätt att alltid skuldbelägga och peka ut personer med utländsk bakgrund.

Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Gruppchef för områdespolisgrupp i lokalpolisområde Järva (tjänstledig 90%).

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst