Annons
Annons

Rösta utifrån ert engagemang

Foto: Sveriges Riksdag
Martin Marmgren, polis, och riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för MP

Foto: Sveriges riksdag

Jag har under alla mina år i Polisen försökt lyfta saker som inte har fungerat. Bland annat en omfattande tvångskommendering till receptionstjänst som var en direkt följd av ett anställningsstopp för civila. Sedan i januari har jag haft möjlighet att försöka förbättra för poliserna från riksdagen i stället.

Det har både varit enklare och svårare än jag trodde. Enklare då jag har kunnat se till att få igenom bra politik genom att för MP:s räkning ha röstat med högeroppositionen och avgjort exempelvis följande ärenden:

 • Minskad sekretess och ökat informationsutbyte mellan myndigheter.
 • Förbättrade möjligheter att förverka brottsvinster.
 • Ökad användning av biometri.
 • Kriminalisering av rymningar.
 • Kriminalisera eftersupning.
 • Ökad kameraövervakning.
 • Ökade konsekvenser för misstänkt vid utevaro från rättegång.

Men också svårare, då den satsning på en halv miljard till Polisen som jag och MP la fram för att just anställa civila och stoppa att poliser tvingas in till civila tjänster röstades ner. Detta trots att M, KD, L och SD delade uppfattningen att pengarna behövdes. De röstade ändå nej då politisk prestige var viktigare än stöd till Polisen.

Den sortens taktiserande genomsyrar tyvärr delar av politiken. Det gör att det haglar förslag som få poliser har bett om, exempelvis ”visitationszoner” som skulle försämra tilliten mellan lokalsamhälle och polis. Själv trycker jag och MP på för att Polisen, förutom mer resurser, ska få bättre förutsättningar för både det förebyggande arbetet och för att komma åt de kriminella. Här behöver vi tänka brett och nytt, speciellt för att få upp den låga lagföringsgraden (och också kring vad som kan förändras i domstolsprövningen där mål med synbart extremt gedigen bevisning kan sluta i friande domar).

Att kunna få gärningsmän fällda handlar om samhällsnytta och upprättelse för brottsoffer, men är också en förutsättning för möjligheten till arbetstillfredsställelse hos inblandade kollegor. Att komma hem från jobbet och känna att man har kunnat få vara med och bidra på ett värdigt sätt är viktig för alla, men kanske ännu mer för poliser som valt yrket för att ”skydda, hjälpa och ställa till rätta”. Den känslan berövas dessvärre många poliser fortfarande för att rättssystemet inte fungerar tillräckligt bra. Mycket politiskt arbete återstår.

Så varför ska man som polis rösta på Miljöpartiet? Då får man ett genuint engagemang för Polisen som borgar för långsiktiga satsningar på både rätt resurser och rätt verktyg, samt en rättspolitik som alltid kommer sätta samhällsnytta och brottsofferperspektiv över politiskt taktiserande. Man får också en förståelse för behovet att balansera brottsbekämpande repressiva åtgärder med förebyggande, till skillnad från den som nu kommer från högerblocket där det kan handla om att ”kuva områden”, skamstraffa 9-åringar, med mera.

Jag vill avsluta med att varna för SD. Det är alltså ett parti som:

 • Har egna trollfabriker.
 • Har 214 högerextrema kandidater.
 • Har 38 kandidater med kopplingar till kriminella mc-gäng (bl.a. med ”ACAB”-tröja).
 • Anser att Polisen förstörts av ”mångkulturalistisk” rekrytering.
 • Är grundat av nazister och stolta över sin historia.

Att ge dem makt över svensk polis vore ett mardrömsscenario, hur polisvänliga de än låtsas vara.

På söndag är det val. Rösta utifrån samma engagemang för utsatta människor och för samhällets bästa som ni drivs av i era yrkesroller.

Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Gruppchef för områdespolisgrupp i lokalpolisområde Järva (tjänstledig 90%).

Läs replik här och här!

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst