Annons
Annons

Uppdrag: försvara demokratin

Allt oftare tycker jag mig höra poliser uttrycka att de är poliser just för att försvara demokratin. Inget nytt, men jag upplever det oftare, tydligare. Jag vet inte om det har med valrörelsen, påskupploppen eller läget internationellt att göra, men kan inte undgå att ställa mig frågan om det är ett tecken i tiden.

Jag tänker bland annat på det polisen Erik, som är livvakt på Säpo, säger i reportaget om sitt jobb: ”Det kanske låter som floskler. Men vi ser hur bräcklig demokratin är i dag, både i Sverige och omvärlden. Hur man försöker påverka människor i ledande ställning att ta andra beslut. Vi kan bidra till att de känner sig mer trygga att föra sin politik och uttrycka sina tankar.”

Jag tänker också på svaret som områdespolisen Fredrik Brokopp ger när jag på Twitter frågar efter konkreta exempel på när poliser känt att de bidragit till demokratins försvar: ”Egentligen är ju varje enskilt ingripande en del i det. För att upprätthålla rättsstatens principer.” Att försvara demokratin, i vardagen.

Poliser ska vara demokratiförsvarare, och blir samtidigt demokratimätare. Hur ett samhälle och ett lands demokrati mår avspeglar sig i hur samhällsbärarna mår och fungerar. Om man höjer blicken har det blivit oönskat tydligt på senare tid. Se Iran. Se Ryssland.

Det är inte alla förunnat, eller önskvärt, att gå till jobbet med uppdraget att försvara demokratin. Men för de som vill ta sig an det krävs det ovillkorligt bättre villkor.

Flera i min närhet som är runt 40 börjar fundera över andra halvlek i arbetslivet. Om det man jobbar med verkligen är meningsfullt. Kanske skolar man om sig, kanske stannar man, men med en gnagande känsla av att man vill göra något som bidrar så mycket mer.

Det är inte alla förunnat, eller önskvärt, att gå till jobbet med uppdraget att försvara demokratin. Men för de som vill ta sig an det krävs det ovillkorligt bättre villkor. Ska en demokrati försvaras duger det inte med skyddsutrustning som går sönder, att medarbetare måste ta ut så mycket övertid att de och familjen slits sönder, att ni behöver sitta med onödig och lustdödande administration, eller inte får en lön som motsvarar vikten av uppdraget.

För att få fler och rätt personer att vilja försvara demokratin behöver arbetsgivaren steppa upp villkoren rätt rejält. För det lär inte bli mindre, eller mindre viktigt, att försvara.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst