Annons
Annons

Så lika, så olika

Inom loppet av två dagar fick jag samtal från Sune, snart 93 år, och Olle, 100. Båda gamla poliser. Sune ringde i ett annat ärende, men jag passade på att fråga om han ville berätta om sitt polisliv. Det ville han. Gärna. Han var hundförare och han och hunden förstod varandra från första stund. Pirat hette han. Sune var polis i över 40 år. Mestadels i Boden, under den tid då Bodens fästning var en strängt hemlig försvarsanläggning som bevakades av poliser. Under något som skulle kunna bli rubriken ”lustiga ingripanden i Bodens fästning” berättar Sune att Pirat ofta lyckades spåra par som tyckte skyddsområdet var ett finfint ställe att idka samlag på ostört. När Pirat kom på dem i buskarna bönade och bad de om att inte bli rapporterade, men Sune rapporterade. Det var visserligen ett bra ställe för dem att få vara i fred, men det var ju förbjudet område.

Pirat blev lite av en kändis under sina år som polishund och sedan han dog 1971 står en minnessten på Leåkersberget med texten ”Vänskap är att känna lycka i varandras sällskap.”

När jag pratade med Olle berättade han om sina polisår i Göteborg på 50- och 60-talet. De första åren bestod mest av fotpatrullering. Ett bra arbetssätt, men att patrullera ensam som man gjorde då var inte så värst lustfyllt. Han kommer väl ihåg en kväll i kvarteren runt Masthuggshamnen. Några sjöbusar kom gåendes mot honom och han kände sig så hotad att han drog sin sabel. Han slutade som polis på grund av respektlösheten från ungdomsgängen. Deras glåpord. Han tröttnade på att allmänheten tyckte att vad polisen än gjorde var det fel.

En sak som fascinerar med att prata med äldre är att inse att så mycket är sig likt. Människor är fortfarande människor med behov och brister. Men att allt ändå är så väsensskilt. Sabeln har blivit Glock. Glåpord har blivit påskupplopp. Bodens fästning har blivit turistmål.

Samtalen med Sune och Olle slutade med att jag anmälde mig som volontär och ska vara fikavärd för äldre några söndagar om året. Fika i varandras sällskap, en liten grej för att ge tillbaka av allt de gett.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst