I början av september hittades smittade vildsvin kring Fagersta i Västmanland, och Jordbruksverket har kategoriserat en 1000 kvadratkilometer stor yta som smittad zon. Där gäller särskilda restriktioner: inga obehöriga får ge sig in i området, som till stor del består av skog.
Polisen har dispens och får vid behov röra sig i den smittade zonen, men måste följa nya riktlinjer och ägna sig åt omfattande sanering efteråt. Det påverkar framför allt hundförarna.
– Generellt jobbar vi på som vanligt. Vi undviker inte att jobba om det är så att någon till exempel försvinner eller gömmer sig i skogen. Det som blir omständligt är efteråt, att sanera hundarna, hundförarna och även bilen. Den processen är lite stökig, säger Victor Thunström, gruppchef på hundenheten i Västmanland.
I oktober var hundföraren Frida Johansson i tjänst när en bil stannades med spikmatta precis i gränsen mellan den smittade zonen och området utanför. Föraren valde då att hoppa över viltstängslet och springa ut i skogen i den smittade zonen.
– Innan jag kunde ge mig iväg var vakthavande befäl tvungen att ta beslut. Han kontaktades via radion, och gav godkänt att endast jag och min hund fick gå ut i området för att söka efter personen, säger Frida Johansson.
Hon hade några minuters framkörningstid och fick godkänt precis när hon anlände till platsen.
– Annars hade det varit frustrerande. Jag är ju inte van vid att behöva vänta in att få godkänt för att springa ut och jaga en gärningsman.
Frida Johnsson och hunden spårade upp och transporterade ut personen. Sedan var det dags för sanering. Först blev det en tur till polisstationen i Fagersta där hon kunde göra delar av saneringen.
– Men jag hade sprungit genom ett träsk och var blöt från topp till tå, och var tvungen att duscha. Då fick jag åka till polisstationen i Västerås, där jag hör hemma, för att göra det. Jag var inte operativ på drygt två timmar.
Utöver att saneringsarbetet tar tid så kan andra delar av hundförarnas arbete påverkas, enligt Frida Johansson.
– Det brottsförebyggande arbetet blir inte av på samma sätt, inte heller de spontana småjobben eftersom det blir en för stor apparat att sanera hunden efter varje sådant ärende.
Så går saneringen till
Diskmedel, tvål och hundschampo räcker för att bli av med svinpestviruset. Direkt på plats ska tassar, koppel och eventuell väst på hunden rengöras med borste och diskmedel.
Därefter tar man sig till Jordbruksverkets saneringsstation för att tvätta bilen, om den körts i det smittade området – anlagda bilvägar omfattas inte av restriktionerna. Sedan tar man sig till polisstationen där kängor tvättas av och kläder byts.
Sist av allt bärs hunden in i en tvättbalja på stationen och tvättas med hundschampo.
I den smittade zonen ligger Sundbo ungdomshem, ett SiS-hem där flera rymningar skett genom åren. Natten mellan den 16:e och 17:e september skedde det igen, och polisen var på plats med hundpatruller.
En av hundföraraspiranterna frågade vakthavande befäl om det var okej att följa med ut i skogen, berättar gruppchefen Victor Thunström. Det gick bra, men inga andra fick ge sig ut.
– Man försöker begränsa antalet människor som rör sig i området. Men det beror på vilken händelse det är. Finns det tid ska man kommunicera med vakthavande befäl. Jag skulle inte säga att hundförarna hindras i sin yrkesutövning, säger Victor Thunström.
Enligt Tommy Alriksson, chef för polisområdet Norra Västmanland, ska hundförarna jobba precis som vanligt vid konkret tjänsteutövning. Däremot ska man vara restriktiv när det exempelvis gäller att följa upp tips om gömd narkotika.
– Finns det ett konkret behov är det upp till personalen själv att kliva ut i terrängen, så länge de är medvetna om att de måste sanera efteråt, säger Tommy Alriksson.
Poliser som jobbat i den smittade zonen ska kontakta Jordbruksverket via ett särskilt nummer för att få instruktioner om sanering. Jordbruksverket har upprättat en saneringscentral mitt i området, som polisen kan använda för att rengöra sina fordon.
– Men vi har också skickat ut lathundar och sanerings-kit, säger Tommy Alriksson.
Representanter från polisområdet Norra Västmanland har veckovisa avstämningar med Statens veterinäranstalt, Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Ingen vet hur länge restriktioner och saneringskrav kommer gälla.
Hundföraren Frida Johansson känner viss stress över hur det blir i längden.
– Om det kommer ett nytt ärende måste jag sanera mig klart innan jag kan åka på det. Oftast är man ensam hundförare i Västmanland, säger Frida Johansson.
Svinpest
Afrikansk svinpest är en svår virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin, och vanligtvis gör att de dör inom några dagar. Viruset fanns från början bara i Afrika, men har spridit sig på senare år.
Människor kan inte smittas med afrikansk svinpest. Däremot kan människor sprida smittan vidare, exempelvis genom att avföring från ett smittat vildsvin fastnar på skor eller bildäck.