Annons
Annons

Riksåklagaren nekar Polisförbundets begäran

Polisförbundet har anmält att en polis blev felaktigt behandlad när han förhördes efter att ha skjutit verkanseld. Men nu säger även Riksåklagaren nej till att pröva saken.
8 april 2024, 07:54

I början av året sköt en polis i Jönköping verkanseld för att avvärja ett angrepp mot sig själv och en kollega. Angriparen var beväpnad med ett stickvapen och kollegan skadades allvarligt. Direkt efter händelsen blev polisen, som var svårt chockad, inkallad på förhör om sitt agerande.

Polisförbundet i region Öst har i efterhand polisanmält förundersökningsledaren i ärendet, en åklagare vid särskilda åklagarkammaren, för tjänstefel. Förbundet vänder sig bland annat mot att polisen nekades att ha med en offentlig försvarare under förhöret, vilket han borde ha haft rätt till.

Men överåklagaren som prövade Polisförbundets anmälan gjorde en annan bedömning och beslutade att inte inleda förundersökning. Polisförbundet begärde då överprövning hos Riksåklagaren, men det blir nej även där. Riksåklagaren kommer inte att granska ärendet. 

”Om överprövning begärs av någon annan än den som är misstänkt eller den som utsatts för brott granskas ärendet endast om det finns särskilda skäl. I detta fall finns inte några särskilda skäl, och inte heller någon annan anledning, att ta upp ärendet till granskning”, kan man läsa i Riksåklagarens beslut.

Mikael Ehne, vice ordförande Polisförbundet region Öst, har kommenterat beslutet i ett mejl till Polistidningen. Han delar inte Riksåklagarens bedömning utan tycker att det tvärtom finns särskilda skäl att granska ärendet ”då det är en väsentlig rättighet som åsidosatts vid förhöret” med polisen.  

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst