Annons
Annons

Thornberg misstänkt efter Löfvings död

Tidigare rikspolischefen Anders Thornberg är misstänkt för vållande till annans död efter Mats Löfvings död förra året. Thornberg förnekar brott i ett skriftlig uttalande: "Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig".
15 maj 2024, 14:18

Vid lunchtid i dag lade Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande om att en person har delgivits misstanke om vållande till annans död ”i samband med en polischefs död den 22 februari 2023”. Det var det datum som polischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem efter en presskonferens där utredaren Runar Viksten anklagade honom för flera fall av jäv. 

Strax efter åklagarmyndighetens pressmeddelande lade Länsstyrelsen i Halland ut ett uttalande på sin hemsida från  Anders Thornberg, numera landshövding i Halland. Enligt pressmeddelandet blev Thornberg förhörd i förundersökningen om Löfvings död den 23 april. Han fick veta att han anklagas för att inte ha stoppat Runar Vikstens presskonferens om härvan kring Mats Löfving och Linda Staaf. Detta kommenterade han med orden: ”Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”. Han skrev också: ”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”

Thornberg klipp
Anders Thornberg, landshövding i Halland och tidigare rikspolischef

Foto: Länsstyrelsen Halland

Chefsåklagare Lars Morand skriver i ett pressmeddelande att han inte kommer att lämna någon ytterligare information i ärendet eftersom det råder förundersökningssekretess. ”Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal.”

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow skriver i ett uttalande att det som skedde kring Mats Löfvings död var mycket tragiskt och att man från förbundets sida har respekt för den juridiska process som nu följer. Hon skriver också att fokus är och har varit att förhindra att något liknande händer igen. ”Vi på Polisförbundet fortsätter att arbeta för förändring på Polismyndigheten och stötta våra medlemmar.”

Katharina
Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande

I samband med att Arbetsmiljöverket gjorde åtalsanmälan uttalade sig nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson om att även förbundet varit kritiska till Polismyndighetens agerande kring Mats Löfving i ärendet. ”Och då är det ju helt rätt att låta en åklagare pröva det här”, sa han då.  

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud. Foto: Stefan Jönsson.
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud

Foto: Stefan Jönsson


Härvan kring polischeferna

Det har länge skvallrats inom Polisen om att Mats Löfving hade ett förhållande med Linda Staaf när han var chef för nationella operativa avdelningen och hon jobbade där som underrättelsechef. År 2020 och 2021 blev Löfving dessutom polisanmäld för olika gärningar riktade mot Staaf.

Men det skulle dröja till slutet av 2022 innan rikspolischefen beställde en fullständig genomlysning av härvan kring de båda toppcheferna. Då hade historien börjat rullas upp i media genom ett avslöjande i Expressen, och det antyddes att rikspolischefen hade försökt mörka det som hänt. 

Uppdraget att genomföra genomlysningen gick till Runar Viksten. Han presenterade sin rapport vid en presskonferens den 22 februari 2023. Enligt rapporten hade Löfving gjort sig skyldig till flera fall av jäv då han fattade olika beslut kopplade till Linda Staafs anställning samtidigt som de två hade en intim relation. 

Senare samma kväll hittades Mats Löfving död i sitt hem.  

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst