Att skaffa fram nya säkra och praktiska hölster har inte direkt gått som en dans. Redan under den tidiga våren 2023 kunde Polistidningen rapportera om att Polisen stoppade leveranserna av hölstret Safariland 557, avsett för civilt bärande av Glock 45 med vapenlampa. Friktionen i hölstret höll inte måttet, vilket innebar att pistolen inte hölls på plats tillräckligt bra.
Drygt 4000 hölster hann levereras. Av dessa destruerades ett antal, medan andra exemplar skickades tillbaka till leverantören. Det bristfälliga hölstret ersattes därefter med två olika hölstermodeller, varav det ena fungerade som det skulle.
För det andra civilhölstret, från leverantören Mission First Tactical, pågår en reklamationsprocess. Orsaken är att skruvar som håller fast hölstret i bältesfästena lossnade. Efter dialog med leverantören har felet avhjälpts för framtida leveranser, uppger Jens Lundin, verksamhetsutvecklare skjutvapen på Noa.
– Alla nya hölster som levereras kommer att vara åtgärdade. Reklamationsprocessen handlar nu om exemplaren som redan är levererade, säger Lundin.
Samtliga problem som uppstått har heller inte varit hölstrens fel. I polisregion Öst beslutades i november om ett brukandeförbud för hölstren från Mission First Tactical. Det stod kort senare klart att vissa poliser, cirka ett hundratal, använt sitt civilhölster även i uniformerad tjänst. Det är hölstret inte avsett för.
Orsaken till missödet var att informationen till poliserna inte varit tillräckligt bra, enligt Måns Borgny, regionalt huvudskyddsombud. Vad han känner till har inte något liknande inträffat i andra polisregioner.
– Där har man kanske varit tydligare vid utdelandet, vilket hölster som ska användas för respektive verksamhet. Det är hursomhelst skönt att vi kunnat reda ut det här, säger han.
Strulet med hölstren till nya tjänstevapnet har förföljt Polismyndigheten en längre tid. Exempelvis har polisregion Stockholm valt att senarelägga hela ombeväpningen till stor del på grund av hölsterfrågan.
Är problemen med civilhölstren nu definitivt över?
– Den frågan går inte att svara på. Det kan vi aldrig veta med någon av vår utrustning, säger Jens Lundin på Noa.
Finns det då några ytterligare oklarheter eller problem som behöver redas ut?
– Inte vad jag känner till.