– Vi har vuxit med hundratals medarbetare sedan vi ombildades och blev en egen myndighet 2015, men av dessa har bara några få tiotal varit poliser.
Mikael Sjöstedt har full förståelse för att Säkerhetspolisen har behövt anställa civil kompetens för att klara sitt uppdrag. Och han vill vara tydlig med att dessa medarbetare är väldigt välkomna och viktiga för myndigheten.
– Men när hela verksamheten växer behöver även poliserna bli fler för att matcha vad myndigheten i stort presterar. Annars blir bristen på polisiär kompetens en potentiell flaskhals i verksamheten.

Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundet på Säpo
Foto: Magnus Laupa.
Fram till nyligen kunde man läsa på Säpos hemsida att myndighetens omkring 1.500 medarbetare har olika bakgrund men att ”ungefär hälften är polisutbildade”. När Polistidningen frågade om det verkligen stämmer ändrade myndigheten från ”hälften” till att ”en stor del” är polisutbildade.
På en direkt fråga uppger Säpo att man i dagsläget har 532 poliser anställda. Det innebär att poliserna utgör omkring 35 procent av myndighetens totalt 1.500 medarbetare. Tidigare redovisade Säpo i sina årsböcker hur många anställda man har och hur stor andel av dessa som är polisutbildade, men 2018 var sista gången den procentsiffran fanns med.
Som tabellen visar har det varit en nedåtgående trend i andelen poliser vid Säpo. Och i dagsläget utgör de bara en dryg tredjedel, enligt Säpos uppgifter till Polistidningen.
För vissa funktioner, som livvakter och spanare, är polisutbildning ett krav. Men polisiär kompetens behövs även i annan verksamhet, enligt Mikael Sjöstedt.
– Det kan handla om olika utredningsåtgärder i yttre tjänst och att göra gripanden. Eller att åka ut och hålla förebyggande samtal med potentiellt farliga aktörer som myndigheten har ögonen på.
Sammantaget blir det en stor arbetsbelastning för de poliser som arbetar i myndigheten.
– I viss verksamhet blir det för mycket övertid och därmed en arbetsmiljö som skulle kunna vara bättre.
Han ser två skäl till att myndigheten inte har anställt fler poliser. För det första har man inte sett samma behov av polisiär tillväxt som Polisförbundet.
– Arbetsgivaren har i stället försökt hitta andra lösningar som att använda icke-poliser till arbetsuppgifter som vi som fackförbund anser ska göras av poliser.
Och i de fall arbetsgivaren sett behovet har man inte lyckats locka tillräckligt många kvalificerade sökande. Delvis är det en fråga om lön, enligt honom.
– Under de sex år som politiken riktade pengar till Polismyndigheten för lönesatsningar gjordes ingen motsvarande styrning för de poliser som är på Säkerhetspolisen. Det har lett till att löneskillnaderna mellan liknande funktioner är små eller till Polismyndighetens fördel. Dessutom finns det mycket karriär- och utvecklingsmöjligheter i Polismyndigheten när den växer så mycket.
Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, bekräftar att andelen poliser har minskat på myndigheten.
– En orsak är att vårt uppdrag har vuxit och blivit bredare. Då har andra typer av kompetenser blivit viktiga som kanske inte kräver polisutbildning.

Gabriel Wernstedt, pressekreterare, Säkerhetspolisen.
Foto: Säkerhetspolisen
Vad är det för verksamhet som inte kräver polisiär kompetens?
– Det är mer åt specialisthållet, allt ifrån IT-verksamhet till säkerhetsskyddsverksamhet, och det kan handla om juridisk och teknisk kompetens.
Är det ett val ni har gjort att inte växa så mycket när det gäller poliser eller har ni inte kunnat rekrytera så många som ni vill?
– Vissa av våra verksamheter kräver polisutbildning, som spaning och personskydd, och där rekryterar vi fortlöpande personer med polisutbildning. Men det är fler än vi som vill rekrytera duktiga poliser, och det är förstås utmanande. Samtidigt har vi annan typ av verksamhet som har ökat och kanske inte kräver polisutbildning. Och där finns en möjlighet att rekrytera bredare.
Men hade ni velat rekrytera fler poliser än ni har kunnat göra?
– Då vill jag gå tillbaka till det jag svarade tidigare. Vi rekryterar fortlöpande poliser och har ett behov av att göra det och vill förstås att så många som möjligt som är intresserade och duktiga poliser söker sig till Säkerhetspolisen.
Omkring 35 procent av era anställda är poliser enligt de siffror jag fått från er. Räcker det för att ni ska kunna fullgöra era uppgifter?
– Ja, vårt uppdrag är ju ett komplext och omfattande uppdrag som kräver en mängd specialkompetenser, såväl poliser som civilanställda. Och det är en mix som förändras över tid. Det är inte ett mål i sig att upprätthålla en viss andel poliser. Vi är idag i en situation där vi kan utföra vårt uppdrag med den bemanningen vi har.

Två myndigheter bedriver polisverksamhet
”Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp.
Polisverksamhet bedrivs av Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.”
Källa: 1 § polislagen
Hur ser arbetsbelastningen ut för de poliserna som är anställda i nuläget? Tvingas de jobba mycket övertid?
– Det är ingenting som jag kan gå närmare in på, för att inte riskera att exponera eventuella sårbarheter. Men det jag kan säga är att vi är en statlig myndighet och förhåller oss till det grundläggande regelverket som finns kring till exempel arbetsmiljö.
Men bedömer ni att poliserna har en rimlig arbetsbelastning i dagsläget?
– Ja, att säga motsatsen skulle ju innebära att man bryter mot arbetsmiljöregler och annat och där är vi ju inte.
Säkerhetspolisen är en av två polismyndigheter i Sverige. Finns det någon gräns för hur låg andel poliser det kan vara i en polismyndighet?
– Någon sådan gräns finns inte i några regleringsbrev eller liknande, däremot är det en tillgång med erfarna och duktiga poliser i flera delar av vår verksamhet.
Varför har ni slutat redogöra för andelen polisutbildade i era årsböcker?
– Vi anger personalstyrkan i ungefärliga termer, vilket betyder att även de tidigare uppgifterna om andelen polisutbildade också var ungefärliga. Det kan möjligen vara en orsak till att vi har tagit bort dem, att de helt enkelt tolkades som mer exakta än vad de faktiskt var.