Annons
Annons

Döda fåglar inget för polisen – ännu

9 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När de första svenska fallen av fågelinfluensaviruset upptäckts fick Kalmarpolisen uppdraget att spärra av viken norr om kärnkraftverket i Oskarshamn och upprätta vägspärrar. Men fågelinfluensan är inte i första hand ett jobb för polisen.När de första svenska fallen av fågelinfluensaviruset upptäckts fick Kalmarpolisen uppdraget att spärra av viken norr om kärnkraftverket i Oskarshamn och upprätta vägspärrar. Men fågelinfluensan är inte i första hand ett jobb för polisen.

Trots att det inte är en polisiär arbetsuppgift att hantera fågelinfluensan kommer polisen att behöva arbeta med den på olika sätt. Jordbruksverket eller länsveterinären kan begära handräckning för att utföra vissa arbetsuppgifter. I Oskarshamn begärde man hjälp från Kalmarpolisen med att spärra av området där de döda fåglarna hade hittats. Dessutom upprättade polisen tre spärrplatser för trafiken.

– Vi ska förhindra att fågeltransporter kommer in eller ut ur området, säger Sven-Erik Karlsson som är polisintendent vid Kalmarpolisen.

Det är inte i första hand polisens sak att ta hand om döda fåglar, även om allmänheten ringer och rapporterar.

– Däremot måste vi se till att vi ger relevant information till den som ringer, och hänvisa vidare till kommunen eller länsstyrelsen som ska ta hand om fåglarna. Som läget är nu ska vi inte hantera döda fåglar, säger Eva Årestad Radner, chef för Polisavdelningen på RPS.

Men om det blir en stor epidemi med många döda fåglar kan det bli aktuellt för polisen att hjälpa till att ta hand om dem. Om det kommer en sådan begäran. Då är det de poliser som har utbildning i hur man ska handskas med kemiska- och biologiska ämnen (så kallad CBRN-utbildning) som ska utföra uppgiften.

Eva Årestad Radner tycker att polisens beredskap är god, men poängterar att varje polismyndighet har ansvar för att se över att det till exempel finns tillräckliga instruktioner och skyddsutrustning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst