Annons
Annons

Nya viktiga lagar

8 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vid årsskiftet började en rad nya lagar att gälla. Till de viktigare för polisens arbete hör införandet av maskeringsförbud, ny lag om rättsintyg och utvidgad användning av DNA i samband med brottsbekämpning.Vid årsskiftet började en rad nya lagar att gälla. Till de viktigare för polisens arbete hör införandet av maskeringsförbud, ny lag om rättsintyg och utvidgad användning av DNA i samband med brottsbekämpning.

Utvidgningen av användandet av DNA-teknik gör det bland annat möjligt att rutinmässigt ta DNA-prov på personer misstänkta för brott som kan ge fängelse. Dessutom blir det möjligt att ta DNA-prov på personer som inte själva är misstänkta, men har betydelse vid utredning av grova brott. I samband med detta ändras även polisdatalagen så att det går att registrera DNA-profiler både för dem som har dömts till annan påföljd än böter och för personer misstänkta för grova brott.

Den nya lagen om rättsintyg innebär att det enbart är läkare anställda vid eller som har avtal med Rättsmedicinalverket som får utfärda rättsintyg.

Maskeringsförbudet kommer att gälla i ”ordningsstörande” demonstrationer och folksamlingar. Det betyder att den som deltar i den typen av sammankomster inte får täcka ansiktet så att det försvårar identifikation. Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl. Det ska också vara möjligt att söka särskilt tillstånd för att demonstrationsdeltagarna ska få vara maskerade.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst