ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Aspiranter blev utan plats

Publicerad 2011-01-11

Aktuellt När aspirantplatserna för våren 2011 var fördelade saknades platser för ett tjugotal studenter. En räknemiss av Rikspolisstyrelsen, anser Andreas Isaksson, studerandeombudsman på Polisförbundet.

Efter fullgjord utbildning har studenterna på landets polishögskolor rätt till en placering som aspirant. Enligt Andreas Isaksson har det alltid funnits fler platser än studenter. Men i september upptäcktes att det saknades såväl platser som budget till ett tjugotal studenter för våren 2011.
‒ Rikspolisstyrelsen verkar ha missat det här med plus och minus, det är ingen hemlighet hur många studenter som kan bli aktuella, säger han.

I början på december hade studenterna ännu inte fått besked. Men till slut erbjöd sju polismyndigheter plats, trots RPS krav på att aspiranterna ska tas emot inom ordinarie budget.
Andreas Isaksson tycker att RPS har skött det hela dåligt.
‒ De har utlovat besked om nya platser ett visst datum, men skjutit fram det ett par gånger. Och för studenterna handlar det inte bara om att få ett arbete, utan ofta om att flytta och skaffa bostad. Det är framtida kollegor som behandlas på det här sättet.

Stefan Sterner, strateg på RPS, tycker inte att de har gjort något fel.
‒ Skillnaden mellan antalet sökande och platser beror till stor del på att fler studenter har återkommit från uppehåll i år. Och att samordna 21 myndigheter tar tid.

Det är polismyndigheterna i Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Norrbotten, Skåne, Södermanland och Västmanland som nu kan ta emot studenterna.
‒ Vi har talat med myndigheter som har ett rekryteringsbehov, men det är aldrig så att man som aspirant är garanterad en fortsatt anställning, säger Stefan Sterner.
För Skåne blev det till slut 57 aspiranter i stället för 53.
‒ Vi sa ja till sju extra, men tre tackade nej. De fyra på slutet går in på samma villkor som de andra. Om de blir godkända och fungerar i verksamheten är ambitionen att de ska erbjudas anställning, säger Jan Jönsson, rekryteringsansvarig.

För den som tackar nej och inte har sökt till juli 2011 återstår att vänta till januari 2012.

Susanne Eriksson