Annons

Annons

Budgeten:
Beredskapspolisen skrotas

20 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Regeringen vill lägga ner beredskapspolisen. Det är en av nyheterna i årets budgetproposition och en fråga som Polisförbundet har jobbat för i flera år.

Regeringen vill lägga ner beredskapspolisen. Det är en av nyheterna i årets budgetproposition och en fråga som Polisförbundet har jobbat för i flera år.

Den särskilda beredskapspolisen har bara använts två gånger sedan den inrättades 1999 – efter orkanen Gudrun 2005 och i samband med fågelinfluensan 2006. En beredskapspolis har polisiära befogenheter, bär polisuniform och är beväpnad – men har till skillnad från den vanliga polisen bara fem veckors utbildning. Det är en av anledningarna till att Polisförbundet länge har drivit frågan att den bör avvecklas.
– Vi anser inte att beredskapspolisen behövs. Det handlar framförallt om att medborgarna ska veta att när de möter en polis med vapen och polisuniform, så är det en polis med riktig polisutbildning och inte en beredskapspolis med bara fem veckors utbildning, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I samband med att budgeten presenterades den 20 september motiverade justitieministern förslaget bland annat med att ökningen av antalet poliser gör att det inte lägre finns något behov av beredskapspolisen. Pengarna som sparas på att den dras in kommer dock inte att komma polisen direkt till godo.

– Nej, på grund av förändrade finansieringsprinciper hade däremot Polisen själv fått finansiera beredskapspolisen från polisanslaget om beredskapspolisorganisationen hade funnits kvar, säger justitieminister Beatrice Ask i en skriftlig kommentar till Polistidningen.

Budgetpropositionen innehöll också bland annat ökade anslag till Säkerhetspolisen, på grund av självmordsattentatet i Stockholm 2010 och händelserna i Oslo den 22 juli, och en satsning på en stiftelse som delar ut ett pris i kriminologi. Något som däremot inte finns med i budgeten är en satsning på högskoleutbildning för poliser.

– Det är ansvarslöst av regeringen att inte rusta svensk polis inför framtida utmaningar genom att inte heller den här gången lägga fram ett förslag om en reformerad polisutbildning. En kvalitetssäkrad utbildning kopplad till forskning är en förutsättning för att öka polisens effektivitet, säger Lena Nitz.

Läs hela budgeten på www.regeringen.se

Mer kommentarer från Polisförbundet på www.polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst