Polis tvingas betala
brottslings advokat

8 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

18-åringen fälldes för våld och hot mot tjänsteman. Men den utsatta polisen måste ersätta den dömdes rättegångskostnader eftersom det inte blev något skadestånd.

 18-åringen fälldes för våld och hot mot tjänsteman. Men den utsatta polisen måste ersätta den dömdes rättegångskostnader eftersom det inte blev något skadestånd.
– Jag trodde på allvar att någon drev med mig, säger Per Sundin, brottsoffer och polis.

Det var i mars 2011 som Per Sundin, rotelchef på ungdomsgruppen i Östersund, tillsammans med en kollega skulle omhänderta en efterlyst 18-åring. Han och hans sällskap attackerade poliserna och tingsrätten dömde dem för våld och hot mot tjänsteman. Dessutom tilldömdes Per Sundin 5 000 kronor i ersättning för kränkning.

Den dömde överklagade skadeståndsdomen och hovrätten kom fram till att det inte fanns skäl för skadestånd. Kort därefter fick Per Sundin besked om att han måste betala 18-åringens rättegångskostnader på 1 500 kronor.

 – Jag trodde på allvar att någon drev med mig, ett practical joke, säger Per Sundin. 

Han konstaterar att det enda positiva för hans del är att målet avgjordes på handlingarna i hovrätten. En ny förhandling kunde ha inneburit betydligt högre advokatarvoden.

 – Det som förbluffar mig mest är att det handlar om en kostnad som jag inte kan undvika. Jag har ju inte överklagat.

 Per Sundin berättar också att 18-åringen är efterlyst igen, misstänkt för nya brott.

 Myndighetsjuristen Mats-Ove Edvinsson håller med om att det finns problem med lagstiftningen. Men han anser inte att det rör sig om en lucka i lagen, tvärtom.

 – Det har funderats en hel del i samband med att tidigare orimligheter togs bort. Exempelvis kunde någon som fick sitt skadestånd sänkt tvingas betala motpartens kostnader.

 Men personer som, liksom Per Sundin, vinner ett brottmål men inte får skadestånd drabbas fortfarande.

 – Och det tror jag är svårt att komma ifrån. Kanske borde myndigheterna bli noggrannare med att informera om riskerna med att kräva skadestånd.

Han tror heller inte att arbetsgivaren kan komma att betala anställdas rättegångskostnader.

– Risken är att vi skulle få många krav på skadestånd utan grund, säger Mats-Ove Edvinsson.

Ossian Grahn 

 

”Resultatet helt absurt”

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, kräver att arbetsgivaren går emellan ekonomiskt och hjälper Per Sundin.

– Jag ser det som självklart att arbetsgivaren hittar en lösning. Det är obegripligt och stötande om en polis som ingriper i tjänsten riskerar kostnader för gärningsmannens advokat.

Lena Nitz understryker att hon tror att det rör sig om en situation som lagstiftaren inte har tänkt på.

–  Absolut. I det här fallet blir ju resultatet helt absurt. Polismannen kunde ju inte påverka att tingsrätten tilldömde honom ett skadestånd, säger Lena Nitz och tillägger:

– Inget brottsoffer ska behöva avstå från sina rättigheter att begära skadestånd, för att man riskerar att få betala rättegångskostander med anledning av framtida domstolsavgöranden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst