Annons
Annons

Nytt avtal ger högre ingångslön

12 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Höjd ingångslön och tydligare skrivningar om uppföljning av arbetstidsavtalet. Det är något av innehållet i det nya avtalet för landets poliser som Polisförbundet och RPS till slut har enats om.

Höjd ingångslön och tydligare skrivningar om uppföljning av arbetstidsavtalet. Det är något av innehållet i det nya avtalet för landets poliser som Polisförbundet och RPS till slut har enats om.

– Nu fick vi igenom två av våra viktigaste frågor. Höjd ingångslön från 20 000 till 21 300 kronor i månaden och en tydligare formulering av hur uppföljningen av arbetstidsavtalet ska gå till, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Lena Nitz understryker att just ingångslönen är en mycket central fråga för Polisförbundet.

– Den är ett viktigt steg i rätt riktning för att höja statusen på polisyrket, något vi har jobbat för i många år. I avtalet ingår också en nationell löneanalys för alla poliser, som ska vara slutförd i april nästa år.

Det dröjde nästan ett år från förra avtalsperiodens utgång tills att ett nytt avtal nu kunde skrivas på. Förhandlingarna har varit långdragna och i maj förkastade Polisförbundet Rikspolisstyrelsens slutbud. Frågan lämnades då över till en så kallad lönenämnd, som leddes av de två opartiska ordförandena Jack Elfving och Gunilla Boman Pellnäs. Med deras hjälp togs ett nytt avtalsförslag fram som parterna var tvungna att anta eller förkasta i sin helhet.

Förutom den höjda ingångslönen var det framför allt de nya formuleringarna kring hur arbetstidsavtalet ska följas upp, som gjorde att Polisförbundet nu kände sig redo att säga ja.

– Man ska bland annat följa upp hur arbetstidsavtalet har fungerat ur ett arbetsmiljöperspektiv. Och det kan på sikt leda till förändringar i kollektivavtalet eller nya bestämmelser i tillämpningarna av avtalet, säger Lena Nitz. 

Läs mer om det nya avtalet på www.polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst