ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Eurocop satsar mer på Bryssel

Publicerad 2011-11-23

Aktuellt ”Jag lovar att göra allt jag kan för att stärka Eurocop och flytta fram våra positioner.” Det sa Eurocops nyvalda ordförande Anna Nellberg den sista dagen på organisationens kongress i Barcelona.

Eurocop måste bli effektivare och bättre på lobbyarbete för att nå målen om bättre förutsättningar för Europas poliser. Därför bör huvudkontoret flyttas från Luxemburg till Bryssel. Det var ett av förslagen som fördes fram i samband med att handlingsplanen för de kommande fyra åren diskuterades.

Lena Nitz Foto: Anna Hjorth

Lena Nitz

”Vi tycker att Bryssel ska vara vår hemmarena.”

Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som också är ordförande för Nordiska Polisförbundet, tog till orda i den debatten.
– En flytt till Bryssel måste först utredas och analyseras noggrannt, både ur ekonomiskt och politiskt perspektiv. Utan att föregripa den processen vill jag ändå säga att vi tycker att Bryssel ska vara vår hemmarena. Det är där de bästa lagen spelar och de viktigaste besluten fattas, sa hon.

Kongressen anslöt sig till den nordiska linjen att frågan om en flytt till Bryssel ska utredas och beslutas senast på en extra kongress 2013.

Andra frågor som ska prioriteras är att få Europarådets rekommendation om etisk kod för polisarbete att bli  erkänd och bindande för EU-länderna, att EU:s regler om säkerhet och arbetsmiljö ska omfatta även poliser och att frågan om våld mot poliser ska hamna högre upp på agendan.

I sitt avslutningstal tog Anna Nellberg, Eurocops nyvalda ordförande, även upp finanskrisen.
– Vi måste arbeta mot att polisen används som en budgetregulator. Europas poliser måste kunna leva på sina löner.

Hon sa också att kampen mot den organiserade, gränsöverskridande brottsligheten kräver att poliserna får bättre utbildning och utrustning och ges bättre förutsättningar att skydda EU:s yttre gränser.
– Europas gränser är allas våra gränser och de är ett gemensamt ansvar.