Annons
Annons

Eurocop satsar mer på Bryssel

23 november 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Jag lovar att göra allt jag kan för att stärka Eurocop och flytta fram våra positioner.” Det sa Eurocops nyvalda ordförande Anna Nellberg den sista dagen på organisationens kongress i Barcelona.

Eurocop måste bli effektivare och bättre på lobbyarbete för att nå målen om bättre förutsättningar för Europas poliser. Därför bör huvudkontoret flyttas från Luxemburg till Bryssel. Det var ett av förslagen som fördes fram i samband med att handlingsplanen för de kommande fyra åren diskuterades.

Lena Nitz Foto: Anna Hjorth
Lena Nitz

”Vi tycker att Bryssel ska vara vår hemmarena.”

Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som också är ordförande för Nordiska Polisförbundet, tog till orda i den debatten.
– En flytt till Bryssel måste först utredas och analyseras noggrannt, både ur ekonomiskt och politiskt perspektiv. Utan att föregripa den processen vill jag ändå säga att vi tycker att Bryssel ska vara vår hemmarena. Det är där de bästa lagen spelar och de viktigaste besluten fattas, sa hon.

Kongressen anslöt sig till den nordiska linjen att frågan om en flytt till Bryssel ska utredas och beslutas senast på en extra kongress 2013.

Andra frågor som ska prioriteras är att få Europarådets rekommendation om etisk kod för polisarbete att bli  erkänd och bindande för EU-länderna, att EU:s regler om säkerhet och arbetsmiljö ska omfatta även poliser och att frågan om våld mot poliser ska hamna högre upp på agendan.

I sitt avslutningstal tog Anna Nellberg, Eurocops nyvalda ordförande, även upp finanskrisen.
– Vi måste arbeta mot att polisen används som en budgetregulator. Europas poliser måste kunna leva på sina löner.

Hon sa också att kampen mot den organiserade, gränsöverskridande brottsligheten kräver att poliserna får bättre utbildning och utrustning och ges bättre förutsättningar att skydda EU:s yttre gränser.
– Europas gränser är allas våra gränser och de är ett gemensamt ansvar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst