Annons
Annons

Vad heter nästa offer?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Svensk polis är fantastisk. Det tycker jag av många orsaker, men vad jag nu vill framhålla är att vi varje år räddar många liv som sällan uppmärksammas. Men vi skulle kunna rädda fler och det skulle kunna ske säkrare för alla inblandade.

Svensk polis är fantastisk. Det tycker jag av många orsaker, men vad jag nu vill framhålla är att vi varje år räddar många liv som sällan uppmärksammas. Men vi skulle kunna rädda fler och det skulle kunna ske säkrare för alla inblandade.

”Inte sällan genom att polis tvingas skjuta i nödvärn för att freda sig själv eller någon annan.”

Många är de medborgare som för stunden absolut inte vill bli räddade, utan som i stället vill ta sina egna liv, men där svenska poliser ser till att det oåterkalleliga inte sker. Dagligen lyckas poliser runt om i Sverige att genom omtanke, förhandling och samtal förmå en självmordsbenägen person att ta emot den hjälp som erbjuds. Ibland är hjälpen direkt livräddande åtgärder och vid andra tillfällen består hjälpen i att man får kontakt med, och vård inom, psykiatrin.

Inte sällan agerar den person som ska få hjälp aggressivt mot polisen. Han eller hon vill i sin akuta kris absolut inte ha hjälp. Vid ett antal incidenter per år är personen ifråga dessutom beväpnad och attackerar poliserna. Dessa händelser slutar ofta med att polis och/eller förövare blir skadade och i värsta fall dör någon. Om polisen tvingas skjuta förövaren debatteras vad polisen gjorde där? ”Han eller hon behövde ju bara vård och hjälp.” Jag vill betona att polisen är där för att hjälpa den drabbade, som jag skrev ovan, och för att skydda andra. Skulle vi inte åka på denna typ av ärenden skulle avsevärt fler självmordsbenägna personer som hamnat i en kris avlida.

Ofta går det att förhindra en konfrontation och därmed att någon blir skadad men inte alltid. En aggressiv förövare, med medel att ta någons liv och som agerar offensivt och uppsökande, innebär i dag ofta att någon kommer till skada. Inte sällan genom att polis tvingas skjuta i nödvärn för att freda sig själv eller någon annan. När poliser, som också är människor, utför dessa arbetsuppgifter måste de ha en god arbetsmiljö som alla andra. De måste givetvis också få försvara sig enligt den lagstiftning som finns, avseende bland annat nödvärn.

För att förbättra möjligheten till att använda mindre våld under vissa omständigheter behöver svensk polis bättre hjälpmedel. 2001 tvingades engelska poliser att skjuta den psykiskt sjuke Andrew Kernan, som beväpnad med ett samurajsvärd kom ut ur sin bostad. Utredningen och utvärderingen av den händelsen renderade i att engelsk polis idag har en typ av elpistol som ett hjälpmedel för att under vissa omständigheter omhänderta personer. Jag har själv blivit utsatt för ett test av elpistolen och jag överlevde. Det är jag inte säker på att jag gjort om jag provat på att bli skjuten i stället.

I England och flera andra länder har man förstått att elpistol räddar liv. I Sverige undrar jag vem som ska bli nästa offer och om det är jag som tvingas skjuta eller dö.

Polisinspektör Johan Jönsson
Huvudinstruktör självskydd
Piketenheten i Skåne

 

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst