Annons
Annons

Elchockvapen kan
ha varit ett alternativ

6 april 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Gustaf och Andreas tillbaka på platsen där de utsattes för knivattacken. Foto: Petter Trens.
Gustaf och Andreas tillbaka på platsen där de utsattes för knivattacken. Foto: Petter Trens

Den knivbeväpnade kvinnan avancerade mot patrullen trots kommenderingar, OC-sprej och varningsskott. När fem meter återstod sköt poliserna verkanseld.

Gustaf och Andreas tillbaka på platsen där de utsattes för knivattacken. Foto: Petter Trens.
Gustaf och Andreas tillbaka på platsen där de utsattes för knivattacken. – Den havererade psykvården och samhällets oförmåga att hantera dessa människor är ett jättedilemma. Vid nästa knivattack kommer vi i värsta fall ta någons liv – eller betala med vårt eget. Foto: Petter Trens.

Den knivbeväpnade kvinnan avancerade mot patrullen trots kommenderingar, OC-sprej och varningsskott. När fem meter återstod sköt poliserna verkanseld.

Andreas och Gustaf åkte på larmet i januari 2015. En påverkad kvinna hade ringt 112 – ett rutinärende, trots att hon uppgav att hon var beväpnad med två knivar. Samtidigt hade de båda poliserna farligare situationer i bakhuvudet. Passet innan åkte de till en skola där personer med skjutvapen iakttagits, något som resulterade i att de pratade igenom alternativ och handlingsplaner om de skulle utsättas för plötsliga angrepp.

De körde till Brunnsbotorget, Hisingen, där kvinnan väntade på dem. Då patrullen presenterade sig gick hon undan några meter och tog upp en kökskniv från handväskan för att sedan röra sig mot poliserna. Andreas tog upp sitt tjänstevapen och höjde beredskapen. Gustaf försökte OC-spreja kvinnan men kom inte tillräckligt nära, hon backade några meter och drog ytterligare en kniv.

Vad som sedan hände är väldokumenterat eftersom en privatperson filmade förloppet. På filmen ser man hur kvinnan snabbt går mot poliserna. Det klingar då hon slår de 30 centimeter långa knivarna mot varandra. Poliserna skriker att hon ska släppa knivarna och lägga sig ner. Ett varningsskott skjuts, flera skott avlossas då hon befinner sig några meter från poliserna och hon faller. Andreas och Gustaf springer fram och stoppar den massiva lårblödningen med ett avsnörande förband. Senare berättade kvinnan att hon ville ta livet av sig genom att bli skjuten av polisen.

Tingsrätten dömde kvinnan till tolv månaders fängelse för hot mot tjänsteman, men underlät att utdöma skadestånd. Hovrätten sänkte nyligen straffet till åtta månader och bestämde ett skadestånd till 10 000 kronor åt vardera målsägaren, det senare med hänvisning till att poliser inte ska behöva tåla vad som helst. Andreas och Gustaf är besvikna på domarna och tycker att kvinnan borde ha fällts för försök till grov misshandel. De befarar att de många skottlossningarna i Göteborg medfört att annat våld bedöms som förhållandevis lindrigt.

– Jag tror att rättens ledamöter tenderar att bli lite väl teoretiska. För mig finns det inget tvivel om att kvinnan hade huggit om vi inte lyckats oskadliggöra henne, säger Andreas.

Har ni fått stöd?
– Ja, vi togs ur tjänst och fick tala med enhetschefen på Hisingen. Senare fick vi avlastningssamtal med utbildad personal. Vi har också talat mycket med vårt yttre befäl och varandra, säger Andreas.

Arbetsgivaren har också erbjudit stöd genom företagshälsovården, tillägger Gustaf. Han tror att elchockvapen hade varit ett bra alternativ vid händelsen.
– Samtidigt känns det bra att vi har ett kvitto på att den taktiska utbildningen ligger rätt, vi klarar att vapenväxla och skjuta under extrem stress, säger Gustaf.

Målsägarbiträdet:
”Bra att det blev skadestånd”

Uppsåt att skada gick inte att bevisa enligt hovrätten – trots att 35-åringen erkänt i förhör.

”Jag frågar XXX om hon hade gått hela vägen och faktiskt stuckit kniven i någon av poliserna för att få dem att skjuta ihjäl henne. XXX svarar att det hade hon gjort. Hon ville bara dö och hade stuckit kniven i poliserna om det hade krävts för att bli skjuten.”

Uttalandet är den dömdas och dokumenterades i samband med slutdelgivningen. Men hovrätten valde att ta hänsyn till att kvinnan senare hävdade att hon inte ville skada och att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att hon skulle ha fullföljt angreppet om hon fått möjlighet. Ett hovrättsråd var skiljaktigt och framförde åsikten att försökspunkten för misshandel rimligen var uppnådd.

Målsägarbiträdet, advokat Gunilla Johansson, är kritisk till domarna.
– Tingsrättsdomen är mycket svårförståelig, kvinnans agerande står i kontrast till bedömningen i målet. Att polismännen inte tillerkändes skadestånd i tingsrätten, står i strid med uttalandena i förarbetena då det är fråga om en allvarlig kränkning av deras integritet.
– Vad gäller hovrättsdomen håller jag med den skiljaktiga domaren om att kvinnan borde fällas för försök till grov misshandel. Samtidigt är det bra att det blev skadestånd.

 

Läs mer om elchockvapen här:

Skyddsombud gläds åt elpistolförslag

Kjell Borgström: ”Vi behöver inte någon försöksverksamhet”

Omvända vapenvärlden – reportage om polisen på Nya Zeeland

2014 hade vi debattinlägget: Se över polisbeväpningen, där skribenten menar att ”elpistoler är inget att hålla i handen i skarpa lägen”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst