ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Arbetsmiljöverket sätter
p för livvakters ensamarbete

Publicerad 2017-02-27

Aktuellt Nu har det kommit ett beslut från Arbetsmiljöverket om ensamarbete för Säkerhetspolisens livvakter.
(Uppdaterad 28 februari)

Kjell Brådman, huvudskyddsombud på Säpo, har länge arbetat för ett stopp för ensamarbetet. Han säger i Dagens Nyheter:
-Det känns bra. Beslutet går vår väg. Grunden är att inte livvakter ska utsättas för onödiga risker och indirekt skyddspersonerna.

Enligt Dagens Nyheter innebär beslutet ett stopp med omedelbar verkan. Men Säpo får till 1 mars 2018 på sig innan ett vite på två miljoner träder i kraft. Stoppet för ensamarbetet bedöms enligt DN innebära att ett 40-tal livvakter behöver nyanställas för att på detta sätt trygga livvakterna och deras skyddspersoner.

Mikael Sjöstedt är ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säkerhetspolisen, varav många är just livvakter.
-Jag är glad att det har kommit ett beslut, även om jag tycker att det har tagit lång tid, säger han till Polistidningen.

Han berättar att antalet livvakter ökade efter mordet på Anna Lindh hösten 2003. Sedan dess har antalet skyddspersoner blivit betydligt fler, bland annat i samband med att Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen. Samhället har blivit alltmer 24/7, samtidigt som tekniken utvecklats. Men antalet livvakter har legat relativt konstant.

Just nu utbildas nya livvakter i två omgångar per år, och Mikael Sjöstedts bild är att söktrycket minskat något.
-Vi är ju många som fiskar i samma vatten och vill ha poliser med några års erfarenhet; NI, piketen, Mareld…,  säger han.

Säpoledningen har ännu inte bestämt om man kommer att överklaga beslutet om ensamarbete till Förvaltningsrätten eller inte. Deadline är 20 mars.

Arbetsmiljöverket har nyligen även beslutat om ett förbud mot ensamarbete vid värdetransporter, som tidningen Transportarbetaren rapporterar om här.

Läs tidigare artikel om ensamarbete här.

Läs en längre intervju med Mikael Sjöstedt här.

Många turer

  • Säkerhetspolisens huvudskyddsombud gjorde en så kallad 6:6a anmälan till Arbetsmiljöverket, som ledde till en inspektion i form av ett möte i juni 2015.
  • I oktober 2015 kom verkets första bedömning: att ensamarbete inte utgör något brott mot arbetsmiljölagen.
  • Detta överklagades, med stöd av Polisförbundet och LO-TCO rättsskydd, till Förvaltningsrätten, som i mars 2016 beslöt att Arbetsmiljöverket skulle pröva ärendet en gång till.
  • I slutet av april 2016 underrättades Säkerhetspolisen om Arbetsmiljöverkets nya bedömning:  att verket överväger ett förbud.