Annons
Annons

Exjobbet:
Tio minuter för ryggens skull

9 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Christian Gård

– Det var så himla många som ojade sig och gick och hade ont i ryggen, även unga poliser, säger Johanna Rizell.
Hon ägnade sitt examensarbete åt att försöka göra något åt saken.

Illustration: Christian Gård

– Det var så himla många som ojade sig och gick och hade ont i ryggen, även unga poliser, säger Johanna Rizell.
Hon ägnade sitt examensarbete åt att försöka göra något åt saken.

Johana Rizell

Johanna Rizell jobbade som hovslagare i flera år innan hon sadlade om till polis.
– Man står som Quasimodo hela dagarna, säger hon och berättar hur hon själv kom tillrätta med sina ryggproblem, till stor del med hjälp av några enkla övningar för styrka och rörlighet.

När hon försökte komma på ett ämne för sitt examensarbete på polisutbildningen satt det hårt inne. Men då hon var ute på aspiranten, och många av kollegorna uttryckte att de led av smärtor i just ländryggen, då trillade polletten ner.
– Då kände jag att här har jag det. Jag gillade tanken på att kunna ge något tillbaka och inte bara få folk att svara på enkäter.

Johanna Rizell bestämde sig för att, tillsammans med naprapatstuderanden Joakim Bogren, ta fram ett litet antal övningar att prova på en grupp poliser med just den här typen av problem med smärta och trötthet i ländryggen.
– Det fick inte ta mer än tio minuter och man ska inte behöva byta om eller ta sig till ett gym, säger hon.

De övningar som ingår är två styrkeövningar, en dynamisk stretch och två statiska stretchövningar, alla med fokus på de muskler som stöttar bål och ryggslut. På två veckor skulle de kunna göra skillnad.
– Ofta kan problemen förklaras med att vissa muskler är för korta. Har man ett visst rörelsemönster kopplar man också ut vissa muskler som behövs för att stärka ländryggen, sådana ville jag komma åt.
Ett annat kriterium för övningarna var att de skulle vara lätta att utföra på rätt sätt.

För att få tag i försökspersoner vände hon sig bland annat till Polistidningen och lade också upp en förfrågan i Facebookgruppen UMF. Många var intresserade och efter gallring och avhopp har Johanna Rizell kunnat sammanställa resultatet från 30 deltagare som genomfört övningarna en gång om dagen i två veckors tid. Personer som hade skador av olika slag, som kunde tänkas behöva annan form av behandling, valdes bort.

Deltagarna fick själva uppskatta sin ryggsmärta före och sedan efter att två veckor gått. Resultatet blev bättre än vad Johanna Rizell hade vågat hoppas på.
– De allra flesta av de 30 som deltog upplevde att det blivit bättre med övningarna och minskningen av upplevd smärta var påtaglig. I genomsnitt upplevde deltagarna att smärtans styrka för stunden minskat från 3.97 på en tiogradig skala till 2.07 efter två veckor. På frågan om hur intensiv smärtan upplevts den senaste veckan hade det sjunkit från 4.67 till 2.70.
En person valde att avbryta då denne ansåg att övningarna förvärrade smärtan men, de flesta anger att de tänker fortsätta med övningarna efter att undersökningen avslutats. Något hon verkligen hoppas att de gör.

Många poliser är dåliga på att prioritera att ta hand om sina kroppar, tycker Johanna Rizell. Det trots att många bär på en tung utrustning som belastar kroppen och sitter många timmar i polisbil, vilket inte heller är gynnsamt för ländryggen.
– På utbildningen gör man hundra tester och har koll hela tiden, men sedan ute i verksamheten när folk har att välja mellan att träna och hämta på dagis då blir det inte av. De här övningarna kan man göra hemma framför tv:n, säger hon.

Övningarna

Höftlyft – 3 x  15 repetitioner
Ligg på rygg med hälarna nära rumpan. Lyft höftpartiet mot taket.
Stärker bålen och ökar sätes- och bålkontrollen.

Musslan – 2 x 15 repetitioner
Ligg på sidan med benen parallella i vinkel. Lyft ena knät mot taket med fötterna fortsatt parallella.
Stärker säte och ökar bålens uthållighet.
Dynamisk stretch hamstring 2 x 15
Ökar rörlighet i baksida lår och även viss styrka framsida lår.
Ligg på rygg med parallella ben. Sträck ena benet mot taket. Hjälp till med händerna på lårets baksida.

 

Stretch – höftböjaren 1,5 minut per ben
Minskar draget i bäckenet och ökar rörligheten.
Stå på ett knä, som en friare. Vrid överkroppen och lägg händerna på den höft som har fotsulan i golvet. Sjunk ner så att höftböjaren sträcks ut.

Stretch säte 1,5 minuter per ben
Minskar draget i bäckenet och ökar rörligheten.
Sitt med ena benet rakt fram och det andra i kors över det raka benet. Pressa det böjda benet mot bröstet så att det drar i baksidan.

Här finns en länk till en film med Joakim Bogren som visar övningarna

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst