Annons
Annons

Knivskuren fick ersättning till slut

24 maj 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Från Polistidningen nummer tre, juni 2016

För drygt ett år sedan skadades en tekniker och en polis vid trafiken i Uppsala av en person misstänkt för mordförsök. Trafikpolisen nekades först ersättning från Brottsoffermyndigheten, men överklagade och fick rätt.

Från Polistidningen nummer tre, juni 2016

För drygt ett år sedan skadades en tekniker och en polis vid trafiken i Uppsala av en person misstänkt för mordförsök. Trafikpolisen nekades först ersättning från Brottsoffermyndigheten, men överklagade och fick rätt.

Teknikern Tommy Rinaldo och hans kollega var i en fastighet i centrala Uppsala där ett misstänkt mordförsök ägt rum. Plötsligt dök den misstänkte gärningsmannen upp i fastighetens trapphus. Han angrep Tommy Rinaldo med en kätting på vilken det satt ett kraftigt hänglås. Tommy Rinaldo träffades i bakhuvudet och fick sys. Han säger till Polistidningen att om slaget träffat fem centimeter åt andra hållet hade det gått sämre.
– Jag tänker fortfarande på vilken tur jag hade, säger han.

Gärningsmannen flydde från fastigheten och mötte så småningom en patrull med poliser anställda vid trafiken i Uppsala, som stoppade honom, varpå han gick till attack med kniv. Det hela slutade med att gärningsmannen sköts och senare avled på sjukhus.  Innan dess hade en av trafikpoliserna hunnit få ett hugg i överarmen.

I oktober 2016 fick båda teknikerna ut brottsskadeersättning för kränkning. Men för polisen som knivskadades har det dröjt. I oktober nekades han ersättning då Brottsoffermyndigheten inte ansåg angreppet vara ”så grovt att det av den anledningen kan anses ha utgjort en allvarlig kränkning”.  Detta med motiveringen att ”en polis i en sådan situation antas ha en mental beredskap att mötas av ett visst verbalt och fysiskt motstånd”.

Under våren ändrades dock beslutet och en brottsskadeersättning för kränkning om 13 500, samma summa som Tommy Rinaldo fick, betalades ut. Då hade trafikpolisen bland annat förtydligat att han själv varit med och funnit det tillhygge gärningsmannen använt mot Tommy Rinaldo, varför det fanns anledning att tro att han var obeväpnad.

Trafikpolisen, som vill vara anonym, säger till Polistidningen att pengarna inte är det viktiga utan att det handlar om att få någon form av upprättelse.
– Ingenstans i det första beslutet stod att man kunde överklaga. Nu har jag en närstående som är jurist och kunde hjälpa mig. Annars hade det blivit betydligt svårare och så tycker jag inte att det borde vara. Ens juridiska kunskaper eller kontakter ska inte vara avgörande utan man ska bedömas på själva händelsen, säger polisen.

Läs mer om händelsen i Uppsala här och här

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst