Annons
Annons

Lugn, logistik och
en äcklig currymacka

7 december 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

EU-toppmötet om rättvisa jobb och tillväxt varade bara i några timmar, men poliskommenderingen var kanske den största Polismyndigheten haft.

Foto: Emma Eneström

– Vi ska inte bada, lovar clownerna som med överdriven mimik målar budskap om flyktingamnesti på en uppblåsbar gummiflotte. De gör ”tummis” med sjöpolisens gruppchef, Frans Dahlén, om att stanna på land.

Så mycket mer dramatik tycks inte demonstrationerna under EU-toppmötet i Göteborg generera den här gången. På en pir intill restaurangen där Europas ledare äter schysst arbetarlunch för strax över 600 kronor, demonstrerar ett tjugotal människor för en mer generös flyktingpolitik. De håller upp sina banderoller och ropar över vattnet.
– Jag är mest orolig att någon ska trilla i, om vinden tar tag i flotten. Det är mörkt och strömt i vattnet här, säger Frans Dahlén.
Han påpekar också att demonstranterna har lite otur, då den kalla vinden tar med sig ropen åt helt fel håll.
Förutom att han är gruppchef på sjöpolisen i region Väst sedan knappt två år tillbaka är Frans Dahlén också dialogpolis. Det faller sig naturligt att småprata med demonstranterna och tonen är vänlig åt båda håll.

Frans Dahlén

På vattnet ligger ett antal polisbåtar i olika storlekar. Även kustbevakningen och räddningstjänsten är på plats och i utkanten av det hela guppar försvaret. Att säkra vatten är ett stort projekt.
– Det går mycket nyttotrafik här och den kan man inte stänga av, konstaterar Frans Dahlén.
Koncentrationen i ledningsbåten skärps något varje gång en pråm närmar sig. På vattnet kan den som vill begå brott röra sig snabbt och komma från oväntat håll. Restaurangen hade kunnat bli en riktig dödsfälla, men idag är den säkrad och dykt ikring och över oss flyger helikoptrar. På taken skymtar tungt beväpnade poliser.

Vid hotellet Gothia Towers i centrala Göteborg har det hunnit gå någon timme sedan delegaterna lämnade. Några av dem valde att bo på andra hotell som de upptäckt vid tidigare besök i staden. När poliser med insyn i arrangemanget berättar det ler de snett och konstaterar att en sådan självständighet såklart kräver ytterligare resurser.
När det börjar bli dags att plocka ned avspärrningarna kring delegaternas boende inväntar Sven Gardell och hans kollegor nya instruktioner från bussen, som står parkerad utanför Universeum. Han är förare och hemmahörande i Ulricehamn. Övriga sju i bussen kommer från Borås, Alingsås och Trollhättan.
De ber Sven Gardell att stänga dörren när han pratar med Polistidningen. Kylan och fukten blåser rakt in.
– Vi fick jobba över lite i går på grund av en middag som några delegater skulle äta. Annars har det varit väldigt lugnt.

”Snacket var att det fanns inga rum. Men när vi började kolla själva så fanns det ju det.”

Sven Gardell

Han tycker det är roligt att få jobba med lite blandat folk, men funderar på vad som hade hänt i ett skarpt läge då de aldrig övat ihop och sannolikt har ganska olika sätt att jobba.
Annars har mycket av snacket handlat om hur de skulle bo.
– Vi skulle ha gjort tolvtimmarspass och sedan åkt hem för vila. Snacket var att det fanns inga rum. Men när vi började kolla själva så fanns det ju det.
Osäkerheten kring boendet tycker Sven Gardell gjort att det blev fokus på lite fel saker under kommenderingen – något han tycker kommenderingschefen inte riktigt fattat.

Kommenderingschefen tillika polisområdeschefen Erik Nord säger till Polistidningen att han är medveten om problemet med hotell.
-Det var onödigt. Det går att göra det bättre, säger han till Polistidningen.
Kommenderingen var från början tänkt att vara rejält mycket större än vad den blev. Några siffror får Polistidningen av säkerhetsskäl inte ta del av. Men att minskningen var avsevärd framgår tydligt. Det reser frågan hur man hade löst boendet om ännu fler poliser deltagit.

Erik Nord tycker att Polismyndigheten har en del att lära av den här kommenderingen och funderar bland annat på om staben skulle behöva stärkas ytterligare.
– Alla åtta insatschefer skulle kanske behövt stöd i att jobba med personalplaneringen.
I efterhand uttrycker han dock stolthet över polisens insats som helhet.

En av förklaringarna till att poliser fick dela rum var att Gothia Towers var fullbokat redan från början. Man behövde vara ett visst antal poliser på plats och då kunde inte alla få enkelrum.
De poliser tillhörande en specialenhet som bland annat av säkerhets- och verksamhetsskäl fick bo på logement, med sängar som på bild ser ut att kunna knarra rejält, fick en bättre tilltagen ersättning än kollegorna som fick dela dubbelrum.

Kent Darell

I synen på vilka ersättningar som skulle gå ut för de som fick dela dubbelrum kom facket och arbetsgivaren inte alls överens. Det stannar på kollektivavtalsenliga 275 kronor, medan kollegorna i logementen fick 1000 kronor utöver det.
– Vi var inte heller nöjda med den nivån, säger arbetstidsansvarige Kent Darrell.

Till slut får Ulricehamnspolisen Sven Gardell och hans kollegor lämna Gothia Towers och åka ut till kommenderingens logistikcentrum, som är placerat i en stor industrifacilitet på Hisingen. Här hålls utsättningar, fyra stycken under fredagen med 300 poliser i varje. Här bombsöks fordon och förvaras vapen och utrustning men det finns också möjlighet att få en fikapåse och att få bilen reparerad. Något Sven Gardells grupp redan nyttjat.Dörrarna på de här bussarna går sönder hela tiden.

”Man får nog vara tacksam för att det är lugnt.”

Stämningen är god inne i den hangarliknande byggnaden och ett hett samtalsämne är den eländiga baguette med mikroskopiska mängder currygul smörja på som kanske var den nyhet om kommenderingen som fick störst genomslag i media.
– Nu har man ju haft tid att äta i alla fall, men hade det varit under NMR-demonstrationen hade man nog inte varit så nöjd. Då hann vi inte komma ifrån alls, säger Göteborgspolisen Johanna Hellström.
Annars tycker både hon och kollegan Kristian Nordh, som är mitt uppe i ett 14-timmarspass, mest att det är skoj att vara med i en sådan stor kommendering, även om den inneburit lite dötid.
– Man får nog vara tacksam för att det är lugnt, säger han.

Kristian Nordh och Johanna Hellström Foto: Emma Eneström

Arbetsmiljön kring kommenderingen har hanterats av Gunilla Gevreus på arbetsgivarsidan och regionala huvudskyddsombudet Björn Johnsson. De har nått samsyn i det mesta och har bland annat varit med i staben under planeringen. De är överens om att poliserna fått sina arbetstider för sent och att det varit onödigt struligt med boendena. Många fler skulle dessutom ha tvingats dela rum om det inte löst sig med fler rum i sista stund.

Björn Johnsson

Björn Johnsson och Gunilla Gevreus skulle gärna vilja dela med sig av sina erfarenheter till resten av landet.
-Vi tycker att vi har haft en bra modell för det systematiska arbetsmiljöarbetet där vi har samverkat och försökt förebygga. Det här är nog den största kommenderingen myndigheten hanterat.

Foto: Björn Larsson Roswall / TT

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst