Annons
Annons

Vad är ditt varför?

Det fina var inte främst det hon sa. Det finaste var att i takt med att hon pratade och engagemanget ökade kom hennes gotländska tillbaka. Tidigare under samtalet hörde jag inte en tillstymmelse till dialekt.

Jag hade frågat polisstudenten varför hon ville bli polis. Jag gillar att få höra svaret på den frågan. Visst kan det bli lite kliché, men svaret rymmer så mycket äkthet. Så mycket som inte sårats av arbetslivets törnar. Kärnan.

Jag hade ringt studenten om en helt annan sak, men passade på att fråga i slutet av vårt samtal. Hon sa att hon alltid velat bli polis, sen hon var väldigt liten, att hon alltid vetat att hon så småningom kommer bli polis. Hon vill kunna hjälpa till och påverka. Finnas där för alla. Göra något för samhället.

Hon sa att hennes studiekamrater har ungefär samma tankar som hon inför yrkesvalet. De vill kunna hjälpa. En vill jobba med narkotika eftersom droger bidrar till så mycket brottslighet och förstör för så många omkring. En annan vill bli polis för att visa att man kan lita på poliser.

Svaret rymmer så mycket äkthet. Så mycket som inte sårats av arbetslivets törnar. Kärnan.

Vissa dagar när jag hellre skulle vilja sitta på en cavabar i Barcelona brukar jag påminna mig om varför jag blev journalist. De där dagarna när man är opepp och less kan man behöva tänka tillbaka på ens kärna. Utan att för den skull komma till jobbet och bara tacka och ta emot och vara sentimental, utan fortsätta ställa krav. Varför blev du polis, är en bra fråga att ha i huvudet de dagar hjärtat inte är med.

De där dagarna när man är opepp och less kan man behöva tänka tillbaka på ens kärna.

Frågan skulle också ställas till dem som avstått, varför de inte blev poliser. Det svaret kan vara intressant för att dra lärdomar hur man kan locka fler. Jag har en bekant som hade en polisdröm, men nu jobbar som ekonomi- och finansansvarig. Jag frågade honom varför han inte blev polis och väntade mig ett brinnande svar om lön, obekväm arbetstid och utsatthet. Men det var bara så att han aldrig kom i väg till badhuset för att göra simtestet innan prövningen.

Ingen blir polis av likgiltighet.

Att ha ett varför till att man valde sitt jobb är inte alla förunnat. Men när jag frågar en polis får jag alltid ett varför. Ingen blir polis av likgiltighet. Nu vill jag höra fler svar.

… mejla eller ring mig och berätta om ditt varför.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst