ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Vad är ditt varför?

Publicerad 2020-10-19

Redaktörens rader Det fina var inte främst det hon sa. Det finaste var att i takt med att hon pratade och engagemanget ökade kom hennes gotländska tillbaka. Tidigare under samtalet hörde jag inte en tillstymmelse till dialekt.

”Svaret rymmer så mycket äkthet. Så mycket som inte sårats av arbetslivets törnar. Kärnan.”

Jag hade frågat polisstudenten varför hon ville bli polis. Jag gillar att få höra svaret på den frågan. Visst kan det bli lite kliché, men svaret rymmer så mycket äkthet. Så mycket som inte sårats av arbetslivets törnar. Kärnan.

Jag hade ringt studenten om en helt annan sak, men passade på att fråga i slutet av vårt samtal. Hon sa att hon alltid velat bli polis, sen hon var väldigt liten, att hon alltid vetat att hon så småningom kommer bli polis. Hon vill kunna hjälpa till och påverka. Finnas där för alla. Göra något för samhället.

Hon sa att hennes studiekamrater har ungefär samma tankar som hon inför yrkesvalet. De vill kunna hjälpa. En vill jobba med narkotika eftersom droger bidrar till så mycket brottslighet och förstör för så många omkring. En annan vill bli polis för att visa att man kan lita på poliser.

”De där dagarna när man är opepp och less kan man behöva tänka tillbaka på ens kärna.”

Vissa dagar när jag hellre skulle vilja sitta på en cavabar i Barcelona brukar jag påminna mig om varför jag blev journalist. De där dagarna när man är opepp och less kan man behöva tänka tillbaka på ens kärna. Utan att för den skull komma till jobbet och bara tacka och ta emot och vara sentimental, utan fortsätta ställa krav. Varför blev du polis, är en bra fråga att ha i huvudet de dagar hjärtat inte är med.

Frågan skulle också ställas till dem som avstått, varför de inte blev poliser. Det svaret kan vara intressant för att dra lärdomar hur man kan locka fler. Jag har en bekant som hade en polisdröm, men nu jobbar som ekonomi- och finansansvarig. Jag frågade honom varför han inte blev polis och väntade mig ett brinnande svar om lön, obekväm arbetstid och utsatthet. Men det var bara så att han aldrig kom i väg till badhuset för att göra simtestet innan prövningen.

”Ingen blir polis av likgiltighet.”

Att ha ett varför till att man valde sitt jobb är inte alla förunnat. Men när jag frågar en polis får jag alltid ett varför. Ingen blir polis av likgiltighet. Nu vill jag höra fler svar.

Linnéa Klint
Chefredaktör och ansvarig utgivare

… mejla eller ring mig och berätta om ditt varför. Kontaktuppgifter här. Hörs!