Annons
Annons

”Har aldrig haft något emot poliser”

I dag, tisdag, förhördes 17-åringen som står åtalad för polismordet på Hisingen. Han nekar till att ens ha varit på platsen då Andreas Danman sköts.
9 november 2021, 15:57

Han säger bland annat att han inte kommer ihåg så bra och att han var påverkad av cannabis. ”Jag kommer inte ihåg så bra men jag är säker på att jag var i Frölunda med vänner”, säger han. Samtidigt nekar han inte till att det är han som syns på filmer från övervakningskameror i området där polisen sköts så sent som en dryg kvart före skjutningen.

I den samlade bild som åklagare och målsägarbiträden ger finns ingenting som pekar på att den åtalade skulle ha haft för avsikt att döda en polis. I stället presenteras motiv till att döda en annan person som också står som målsägare i ärendet. Samma person som den åtalade 17-åringen 2019 knivskurit i halsen och dömts till ungdomsvård för.

På frågor om hur han reagerat när han fått höra att en polis skjutits svarar han att han tyckte det var ”illa att poliser försvinner” och att han ”aldrig hade haft någonting emot poliser”.

Av det som framgått hittills är det också svårt att avgöra förutsättningarna för skytten att ens se att Andreas Danman var polis när han kom åkande på Höstvädersgatan. Varken mopeden eller hjälmen bar Polisens emblem och han bar ingen varselväst. Tidigare arbetade poliser på Hisingen civilklädda på moped. Men av polisutredningen framgår att man slutat med det för att inte riskera att tas för kriminella aktörer och riskera att bli skjutna.

Vittnen i rätten samt ljudupptagningar av larmsamtal tyder dock på att personer som sett Andreas Danman ligga på marken också har sett hans emblem på armarna och identifierat honom som polis.

Katharina von Sydow är ordförande för Polisförbundet Väst och har suttit med i domstolen båda dagarna. Hennes intryck är att dådet inte tycks vara riktat mot polisen. 
– Grunden är att det är djupt problematiskt att det finns unga män som skjuter ihjäl varandra. Men om vi hade vetat att de var ute efter att skjuta specifikt poliser hade vi behövt gå in med ett helt annat säkerhetstänk.

Katharina von Sydow tycker dock själv att det var svårt att se, på de bilder som visats under huvudförhandlingen, att det var en polis på mopeden. Det reser andra frågor kring säkerhet menar hon.
– Vi måste väga riskerna mot fördelarna med det här arbetssättet. Vi måste göra allt för att minimera riskerna för att något sådant här händer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst