Annons
Annons

”Han såg att det var en polis”

Åklagaren yrkade på tio års fängelse när hon lämnade sitt slutanförande under huvudförhandlingen mot den 17-åring som åtalats för mord på Andreas Danman.
12 november 2021, 14:37

I dag avslutades huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt som pågått under fyra dagar denna vecka.

På torsdagen vittnade anhöriga till den dödade polisen. Föräldrar, syskon och även hans sambo, som väntar deras gemensamma barn. Sambon är också polis, men har inte arbetat sedan skjutningen. Under rättegången berättade hon att han just innan mordet delat med sig till sina kollegor att han skulle bli pappa. 
– Den som sköt Andreas har tagit hela min värld ifrån mig, sa hon i rätten.

Hon berättade också att deras gemensamma barn är en flicka. Någonting Andreas Danman aldrig kommer att få veta.

De anhörigas vittnesmål har inte betydelse för själva bevisningen, men kan däremot få betydelse för skadestånd.

Flera kollegor till Andreas Danman vittnade också och bidrog till bilden av vad som hände den kvällen då han dödades.

I dag, fredag, kom åklagaren Linda Wikings slutanförande. I det lyfter hon bland annat att Andreas Danman väjer undan innan han skjuts. Hon menar att gärningsmannen i det läget borde ha sett polismärket på hans axel. Hon menar att han ser att han skjuter mot en polis och att han gör det för att ”skjuta sig ur situationen” och undvika att gripas.

Åklagaren yrkar på fängelse och anser att straffvärdet inte kommer under tio år. Hon yrkar också på 60 000 kronor i skadestånd till var och en av de närmast anhöriga. Hon säger också att ”det finns inga pengar i hela världen som kan ersätta förlusten av Andreas”.

Lars Salkola, som företräder den 19-åring som 17-åringen är åtalad för att ha försökt döda, yrkar på elva års fängelse.

Försvarsadvokat Hans Palm yrkar på att den åtalade ska frias. 17-åringen nekar fortsatt till anklagelserna. Han menar också att påståenden om att hans klient ingår i ett ”gäng” är felaktiga. Att han träffat personer som ingår i ett kriminellt nätverk behöver inte betyda att han själv gör det, menar han. Även om försvarsadvokaten medger att bevisningen är stark ifrågasätter han bland annat om polis och åklagare tillräckligt noga uteslutit andra tänkbara gärningsmän. Om han döms yrkar försvaret på fyra år sluten ungdomsvård.

Tingsrätten kommer att meddela dom 19 november klockan 10.30.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst