Annons

Annons

Krav på reflexväst vid mopedpatrullering

Polisen har gått ut med ett förtydligade om att poliser ska bära myndighetens neongula reflexväst vid så kallad patrullspaning på moped. Det här med anledning av dödsskjutningen av polisen Andreas Danman i Biskopsgården.
18 november 2021, 12:58

Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region Väst, satt med under förra veckans rättegång om dödsskjutningen. När den avslutades beslutade han om ett regionalt skyddsstopp för patrullering på moped.
– Det var först i samband med rättegången som det blev tydligt för mig att det inte går att utesluta att gärningsmannen inte uppfattade att vår kollega var polis. I väntan på en fullständig analys av förloppet lade jag ett skyddsstopp så att inte någon annan kollega i Väst skulle råka ut för något liknande.

Bjorn_Johnsson
Björn Johnsson, huvudskyddsombud region Väst.

Han hörde samtidigt av sig till Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson som i sin tur tog kontakt med Polismyndigheten på nationell nivå. Några dagar senare skickade arbetsgivaren ut ett förtydligande till alla regioner och avdelningar med följande lydelse: ”Av FAP 798-1 framgår att uniformsväst m/12 (reflexväst) ska bäras i yttre tjänst. Mot bakgrund av ärendet har sitt ursprung i så kallad patrullspaning på moped poängteras särskilt att reflexväst ska bäras vid denna arbetsuppgift.”
– I och med den åtgärden bedömde jag att riskerna som låg bakom skyddsstoppet hade blivit omhändertagna och jag hävde stoppet, säger Björn Johnsson.

Mopeden som Andreas Danman åkte på. Foto: Ur förundersökningen.

I arbetsgivarens förtydligande står också att arbetsmetoden patrullspaning på moped ska riskbedömas av region Väst och att det kan leda fram till att förtydligandet ändras eller upphävs.
– Vi ska titta på om det behövs fler åtgärder för att ytterligare öka säkerheten, och om vi kommer fram till det så kommer det troligtvis även implementeras i övriga landet.

Förtydligandet om att reflexväst ska bäras gäller när uniformerade poliser patrullerar på moped, enligt Björn Johnsson. Det gäller inte när civilklädda spanare använder moped i arbetet.
– De som berörs är företrädesvis områdespoliser som verkar i utsatta områden som är översållade av cykelvägar och gångvägar där man inte kan ta sig fram med bil.

Frågan om en polis som kör moped utan reflexväst kan misstas för någon annan var uppe redan i augusti när Polisen lämnade en rapport till Arbetsmiljöverket om dödsskjutningen. Varför gjordes inget skyddsstopp redan då?
– Vi hade inte hela bilden då. Stora delar av förloppet var under förundersökningssekretess och vi behövde invänta brottsutredningen för att kunna dra slutsatser. Från början talades det till exempel om att Andreas sköts av misstag när han stod och pratade med de personer som gärningsmannen egentligen var ute efter, alltså att gärningsmannen missade dem och träffade Andreas av misstag.

Det finns de som menar att reflexvästen gör poliser till en tydlig måltavla snarare än skyddar dem. Hur ser du på den risken?
– Det är ett argument som jag har respekt för och det dyker ju även upp varje gång vi ska utforma en ny uniform. Som skyddsombud måste vi ofta väga olika risker mot varandra.

Hur såg den avvägningen ut här?
– Jag bedömde att risken för att vi hamnar i korselden mellan olika kriminella fraktioner som misstar oss för att vara fienden snarare än poliser är större än att vi har en gärningsman som medvetet går ut för att leta upp och skada poliser. Vill man på det sättet skada och döda oss är vi inte svåra att identifiera i våra polishus eller ute på gator och torg när vi åker i våra målade polisbilar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst