Annons
Annons

Rättegång om polismord inledd

Sorgen ligger tung över säkerhetssalen när huvudförhandlingen inleds mot den 17-åring som åtalats för att ha skjutit polisen Andreas Danman till döds på Hisingen i Göteborg sista juni i år. ARTIKEL UPPDATERAD 17.10.
8 november 2021, 13:04

– En polis blev skjuten av en liten kille, säger inringaren som hörs på det inspelade larmsamtalet.

Han beskriver hur polisen fallit av mopeden omedelbart. Inringaren är uppenbart rädd för att han ska ha blivit sedd av skytten och upprepar flera gånger att han inte vill bli sedd.

I ett annat larmsamtal hörs poliser som kommit till platsen efter skjutningen försöka komma i kontakt med den skjutne. Flera av både polisens anhöriga i rättssalen och de bakom glasväggen på åhörarplats gråter.

Inne i rättssalen finns Andreas Danmans föräldrar, syskon och sambo. Bredvid sitter den åtalades mamma. Snett mittemot sitter den åtalade och hans advokat.

Under förmiddagen redogör åklagaren för ett händelseförlopp där en ensam gärningsman på jakt efter tre personer, som ingår i ett konkurrerande kriminellt nätverk från Biskopsgården, i stället skjuter polisen Andreas Danman till döds med en kulsprutepistol. Polisen tycks inte vara det primära målet för skytten.

Konflikten mellan de olika grupperingarna ska ha pågått i tio år eller mer och den kanske mest uppmärksammade händelsen med anknytning till den är dödsskjutningen på ”Vår krog och bar” på Vårväderstorget 2015. Ett mord på en 16-åring på en skolgård år 2020 ska ha blivit en nystart för konflikten. Detta beskrivs i ett pm skrivet av en kommunpolis i västra Hisingen, som finns med i förundersökningsprotokollet och som också ingår i åklagarens redogörelse.

Ärendet har fler målsägande än Andreas Danmans anhöriga. De unga män som kom undan skotten. Men de har inte dykt upp i rätten.

Inledningsvis blev huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt försenad då man blev tvungen att hitta en ny nämndeman. En av nämndemännen hade nämligen medverkat i en tidigare huvudförhandling som involverade samma parter och kunde, efter omständigheterna, anses jävig.

Under eftermiddagen redogör åklagaren Linda Wiking för sin sakframställan. Med stor detaljrikedom väver hon ihop fynd av vapen och kläder, DNA-analyser och påträffade tändsatspartiklar med den åtalades rörelser i stadsdelen fångade på bevakningskameror och vittnesmål. Vittnesmål som, tvärtom mot vad 17-åringen tidigare sagt, talar för att han befann sig i området. När hans advokat får frågan medger dock den åtalade att det är han som förekommer på samtliga övervakningsfilmer som åklagaren hänvisar till.

Åklagaren fyller på med att skildra tidigare händelser i 17-åringens liv. Främst att han 2019 dömts för att ha knivhuggit en person i halsen. Personen är en av de tre som den här kvällen, enligt åklagaren, var de egentliga måltavlorna för skjutningen. Även de andra två har tidigare utsatts för mordförsök. Men i de fallen har de inte velat delta i utredningarna själva.

Domen med knivskärningen visar på den åtalades kopplingar till det kriminella nätverket. Det visar också att den åtalades mamma vid flera tillfällen har försökt att få sin son omhändertagen av socialtjänsten ”innan han skadade sig själv eller någon annan”. Detta då han sedan han började högstadiet ska ha hamnat i dåligt sällskap.

I maj i år var han, efter avtjänad sluten ungdomsvård, placerad i familjehem på annan ort. Det har slagits fast att det är olämpligt att 17-åringen bor i Göteborg. Han rymmer från familjehemmet i maj. Mamman fortsätter efter det att försöka få socialtjänsten att omhänderta honom och har uttryckt oro för att han ska användas av äldre killar för morduppdrag. Bland annat av personer med koppling till den tidigare nämnda mördade 16-åringen.

Sakframställan tar flera timmar och med den tidigare förseningen får det planerade förhöret med den åtalade skjutas till tisdagen.

Rättegången är planerad att pågå måndag, tisdag, torsdag och fredag.


Inga lyckta dörrar

Ett yrkande om lyckta dörrar, med hänvisning till den åtalades låga ålder, gjordes men bifölls inte av rätten. Man anser att ärendet redan fått mycket uppmärksamhet, inte minst i media, varför mer uppmärksamhet inte ska innebära så stor skillnad. Därmed inte sagt att vissa delar av förhandlingen kan bli bakom lyckta dörrar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst