Annons
Annons

”Misstagit honom för en annan person”

17-åringen såg inte att det var en polis han sköt ihjäl, enligt tingsrätten. Han dömdes i dag till åtta års fängelse för mord och mordförsök.
19 november 2021, 11:55

I dag föll domen vid Göteborgs tingsrätt mot den 17-åring som stått åtalad för mord på polisen Andreas Danman i Biskopsgården 30 juni, och för mordförsök på tre andra med koppling till en gängkonflikt.

Han döms mot sitt nekande för mord på Andreas Danman och för mordförsök på en av de tre personerna, till fängelse i åtta år.

Tingsrätten har gått på åklagarens linje om att gärningsmannen aktuell kväll kom till en innergård i Biskopsgården för att försöka döda de tre personerna. Männen flydde, och gärningsmannen avlossade ett skott mot en av dem. Därefter kom Andreas Danman på moped. Gärningsmannen sköt två skott mot honom. Ett av dem träffade i halsen, vilket han dog av.

17-åringen nekar själv och ingen har pekat ut honom. Men tingsrätten anser att åklagaren genom signalement, teknisk bevisning och övervakningsfilmer har styrkt att det är han som är gärningsman. Man har också i en näraliggande skogsdunge hittat kläder och vapen som kan knytas till honom.

Den enda rimliga förklaringen är att han misstagit honom för en annan person.

Tingsrätten anser att det inte finns något som talar för att 17-åringens motiv var att skada just en polis eller att angripa Polisen som myndighet.
– Det är inte styrkt bortom rimligt tvivel att 17-åringen har uppfattat att Andreas Danman är polis. Den enda rimliga förklaringen är att han misstagit honom för en annan person, sa rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, på en pressträff.

Den dömda är i dag 17 år och 8 månader gammal, och för dömda minderåriga är utgångspunkten sluten ungdomsvård. För en vuxen hade straffvärdet för detta brott motsvarat livstid, och faktorer som att han nyligen dömts till sluten ungdomsvård för ett annat brott gör att han döms till åtta års fängelse.
– Fyra års sluten ungdomsvård är inte en tillräckligt ingripande påföljd, sa Göran Lundahl.

17-åringen ska också betala skadestånd på 494 873 kronor till fem av Andreas Danmans efterlevande. Han är fortsatt häktad till domen vinner laga kraft.

Kammaråklagare Linda Wiking säger till Polistidningen att hon i stort sett är nöjd med domen.
– Tingsrätten har gjort rätt bedömning när det gäller mordet och mordförsöket på en av dem. Sen så delar vi inte bedömningen att inget brott begåtts mot de andra två.

Överklaga?
– Vet inte än. Vi ska titta på domen och fundera lite grann.

Inte heller Hans Palm, 17-åringens advokat, har bestämt om de ska överklaga.
– Jag och min klient bestämde att vi smälter detta en vecka och tar tag i det sedan. Det mest iögonfallande är att han fick fängelse i stället för sluten ungdomsvård.

UPPDATERING: Domen vann laga kraft 10 december, ingen överklagade.

Här hittar du alla Polistidningens artiklar om polisskjutningen i Biskopsgården.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst