Annons
Annons

Polisförbundet: Kräver tydlighet om slagningar

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson. Foto: Emma Eneström
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, Polisförbundet

Per Engströms uttryck och åsikter om polisers dataslagningar, som framkommer i en intervju med honom publicerad i Polistidningen 2 maj i år, visar bara än mer tydligt på de problem som vi från Polisförbundet har lyft fram. Arbetsgivaren vill att Polisen ska ha ett informationsövertag mot brottsligheten och uppmanar poliser att fortsätta slå i registren, bara de dokumenterar detta för då är det inga problem. Uppenbarligen så anser Per Engström att det inte är arbetsgivarens skyldighet att vara tydlig med vad som gäller utan att ansvaret ligger på den enskilde polisen att ”tänka till som individ”.

Inte heller har det någon betydelse vad enskilda åklagare eller tingsrätt gör för bedömningar för att arbetsgivaren ska dra öronen åt sig och kanske titta på om det finns något fel som går att rätta till. Budskapet är att fortsätta slå i systemet som vanligt, oavsett tjänst eller fritid, så plockar arbetsgivaren upp eventuella rättsfall och rättar till otydligheter därefter. Fullständigt huvudlöst svar!

Polisförbundet har krävt att arbetsgivaren ska tydliggöra vad som gäller vid slagningar i registersystemen så att varje enskild medarbetare får information och kan förstå den informationen utan att behöva gissa sig till rätt eller fel. Det gäller främst slagningar som sker på icke tjänstetid, dvs den tid där arbetsgivaren nu uppmanar till att fortsätta slå som vanligt. Det ska också framgå på vilket sätt dessa slagningar ska dokumenteras, direkt i systemet, via händelserapport hos RLC eller på annat sätt.

Jag förutsätter att arbetsgivaren skyndsamt hanterar detta och samverkar med oss om förslag på åtgärder. Arbetsgivaren kan inte först uppmana poliserna till att slå i systemen för att skapa informationsövertag för att i nästa andetag anmäla dem för att ha agerat felaktigt. Fram till dess att arbetsgivaren har klargjort detta så uppmanar vi våra kollegor att vara försiktiga med slagningar på icke tjänstetid.  

Patrik Danielsson
Nationellt huvudskyddsombud Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst