Annons
Annons

Nytt avtal för utbildare och handledare

Ersättningen för utbildare, instruktörer och handledare kommer att höjas med minst 20 procent. Störst blir skillnaden för de utbildare som normalt jobbar treskift.
31 mars 2023, 14:19

I dag offentliggjordes ett nytt kollektivavtal för utbildare, instruktörer och handledare inom Polismyndigheten. Avtalet kommer att gälla från 1 april i år. Som lägst höjs ersättningen med 20 procent. Nytt är också att utbildare som går från att jobba treskift, och därmed förlorar ob-ersättning när de utbildar, får högre ersättning än de som normalt jobbar kontorstid.

Enligt Polisförbundets förhandlingschef Martin Åberg har arbetsgivaren och de fackliga organisationerna haft lätt att komma överens i den här frågan.
– Vi hade gjort analyser av behovet på varsitt håll och landat väldigt lika, säger han.
Han syftar på att i den växande myndigheten och med alla de stora utbildningsinsatser man står inför är behovet av att rätt personer vill utbilda enormt.
– Kompetens och yrkesutveckling är avgörande för myndighetens förmåga att klara sitt uppdrag, säger han.

Tidigare har utbildare haft en dagersättning på 200 kronor för utbildningsinsats som omfattar 4 timmar eller mer. För en utbildare som jobbar kontorstid kommer dagersättningen för heldag höjas till 240 kronor. För de som jobbar tvåskift till 300 och för treskiftare 400 kronor.

Nytt är också en särskild ersättning för personer med kursansvar. Där höjs dagersättningen från 200 till mellan 300 och 460 kronor. För utbildningsinsatser som omfattar 1-4 timmar gäller halva beloppet.
– Vem som är berättigad den här ersättningen avgörs av hur uppdraget ser ut. Men liksom de andra ersättningarna handlar det om uppdrag man gör utöver sin ordinarie funktions arbetsuppgifter, säger Martin Åberg.

I det nya avtalet ingår också ersättning för förberedelsetid, vilket man inte haft tidigare. Antalet utbildartillägg som kan utgå för förberedelsetid beror på längden på utbildningen. En längre utbildningsinsats som ska planeras kan medföra ersättning för fler förberedelsedagar om det behovet finns. Nivån är densamma som dagersättningen för utbildning.

Ersättningen för aspiranthandledare höjs också från 3.000 till 3.600 kronor i månaden. För aspirantinstruktörer höjs också ersättningen med 20 procent vilket innebär att man får motsvarande höjning från 200 kronor till 240 kronor per dag upp till 3.600 kronor per månad. 

Hans-Joachim Landgren Ekström är instruktör inom Polkon, CBRNE* och MP5 i region Syd. I samband med att facket och Polismyndigheten kom överens om en höjd ob-ersättning skrev han en debattartikel i Polistidningen där han lyfte problemet med att den som jobbar skift förlorar inkomst på att gå in som utbildare. Han menade att höjningen av ob-tillägget fick honom och flera av hans utbildarkollegor att känna sig bortglömda. Det nya avtalet för tillägg tycker han är bra.
– Jag tycker det är bra att man höjer och anpassar efter vad man har för tjänst. Summorna tycker jag är rimliga.

Däremot menar Hans-Joachim Landgren Ekström att det inte kan vara stopp här om man verkligen vill uppvärdera utbildare inom myndigheten.
– Jag hoppas att det här bara är början. Dels tycker jag att det ska synas på lönen i övrigt. Vi som jobbar med det här är drivna personer som också ofta tar ett större ansvar i den dagliga verksamheten och jag skulle önska att det tillsattes en pott för detta.
Men han skulle också önska att utbildarrollen uppvärderades som meriterande. Till exempel när man söker andra tjänster.
– Att till exempel ha utbildningsansvar på plats i dag räknas inte som arbetsledande uppdrag. Det borde det göra.

Även om det nya avtalet begränsar sig just till tillägg så menar förhandlingschefen Martin Åberg att det har ett tydligt signalvärde.
– Jag vill absolut koppla det här till en uppvärdering av den kompetens de som träffas av avtalet har, säger han.

* Chemical, Biological, Radiological, Nuclear and Explosive

Tillägg enligt nya avtalet

1. För de som normalt jobbar kontorstid/förtroendearbetstid.
2. För de som normalt jobbar tvåskift.
3. För de som normalt jobbar treskift.

Dagersättning Utbildare

1. 240 kronor (4h+) 120 kronor (1-4h)
2. 300 kronor (4h+) 150 kronor (1-4h)
3. 400 kronor (4h+) 200 kronor (1-4h)

Dagersättning Kursansvariga

1. 300 kronor (4h+) 150 kronor (1-4h)
2. 360 kronor (4h+) 180 kronor (1-4h)
3. 460 kronor (4h+) 230 kronor (1-4h)

Aspiranthandledare
Max 3.600/månad proportionellt vid frånvaro

Aspirantinstruktör
Mer än 4 timmar – 240 kr/dag
1-4 timmar – 120 kr/dag
Max 3.600 kr/månad

Övriga handledare
se Aspirantinstruktör

Källa: Protokoll för förhandling om lokalt kollektivavtal om utbildartillägg, aspiranttillägg och handledartillägg

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst