Rikspolischefen är inte tillfreds med hur vissa poliser agerar på sociala medier och vill se en skärpning av reglerna för uniformsbärande utanför jobbet.
Forskaren Jens Alvén Sjöberg instämmer. Han är verksam vid Högskolan i Jönköping och ska snart doktorera – med en studie om hur Polisen kommunicerar trygghetsskapande i sociala medier.
– Polismyndigheten behöver vara väldigt tydlig med att deras symboler inte ska förknippas med andra sammanhang än tjänsteutövningen. Det riskerar att urvattna förtroendet helt och hållet, säger han.

Jens Alvén Sjöberg, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Jönköping.
Foto: Pressbild
Forskaren varnar för att enskilda snedsteg kan få stora konsekvenser för hela kåren.
– I folks ögon uppfattas Polisen oftast som en enhet och inte som individer. Gör någon polis fel så blir intrycket att alla kan göra det. Då blir frågan: Vad fan håller Polisen på med? Även om ambitionen är att visa upp människan bakom uniformen, så kommer Polisen att uppfattas som en enhet.
Polisen har i skrivande stund cirka 280 officiella konton. Jens Alvén Sjöberg har i sin studie intervjuat poliser som använder sociala medier i jobbet, såväl som kommunikatörer och pressekreterare, i polisregion Syd.
– Frågan som hela tiden kommit tillbaka är att det saknas en fungerande strategi med sociala medier. ”Komma nära medborgarna” räcker inte som argument. Hur ska det göras? Det framstår inte som klart.
Utöver de officiella kontona finns en uppsjö poliser som är aktiva på sociala medier som Instagram och TikTok. Det är inte ovanligt att myndighetsinformation och uniformsbilder blandads med politiska budskap, semesterbilder och betalda samarbeten i ”influencerpolisernas” flöden.
När Polistidningen nyligen träffade TikTok-profilen Filip Pelas och Viktor ”YB Södermalm” Adolphson var båda öppna för ett förbud mot uniformerade bilder på privata konton.
– Sociala medier kommer alltmer och poliser kommer att vara där. Nu finns det knappt några regler. Saknas regler finns inget att förhålla sig till. Sunt förnuft räcker inte. Då hamnar vi bara i situationer där folk tycker olika men ingen får rätt, säger Viktor Adolphson som länge argumenterat för skärpta uniformsföreskrifter.
Jens Alvén Sjöberg tror att en orsak till influencerpolisernas popularitet kan vara att myndighetens officiella konton inte är tillräckligt bra. Forskaren gör en distinktion mellan att pumpa ut information och att kommunicera med en röd tråd.
Han förordar det sistnämnda, om målet är att bygga trygghet och goda relationer med allmänheten.
– Det gäller att möta frågor och inte vara rädd för kritik. Där har så kallade influencerpoliser varit mycket bättre på att öppna dörrar till att kommunicera med sina följare än officiella konton.
Forskaren tycker att Polisen kan lära både av andra myndigheter och norska Politiet som satsat på så kallade nätpatruller.
För svenska poliser som sköter officiella konton finns både en handbok och ett metodstöd. Detta till trots berättar Jens Alvén Sjöberg att flera poliser som han intervjuat efterfrågat mer arbetstid, såväl som bättre stöd och vägledning.
– Vissa har fått syssla med det på fritiden. Något som återkom är att det ofta är upp till polis eller polischef i stunden vad som läggs ut. Flera uttryckte att de gärna haft mer stöd från en kommunikatör, som är närvarande i stunden vid publicering.