Den svenska polisforskningsvärlden är liten. Men den växer alltjämt.
I slutet av förra året blev Mehdi Ghazinour vid Södertörns högskola landets första professor i polisvetenskap. Nu ska Umeå universitet, som första lärosäte i Sverige, inrätta en forskarutbildning i ämnet.
Johanna Sundqvist, biträdande föreståndare på enheten för polisiärt arbete, bär på en tårta, för att fira med kollegorna, när Polistidningen når henne.
– Jag hoppas att vi ska anta fyra till fem doktorander tillsammans, så att första kullen får stöd av varandra. Det är vanligt att man gör så, säger hon.
Vilka är forskarutbildningen öppen för?
– Framför allt för personer som har en polisutbildning och har vidareutbildat sig med en magister i polisiärt arbete eller polisvetenskap. Det är vår främsta målgrupp. Däremot, precis som för magistern, så är man också behörig om man har en annan grundutbildning men läst ett ämne som relaterar till polisvetenskap.

Johanna Sundqvist, enheten för polisiärt arbete
Foto: Umeå universitet
Det kan exempelvis vara kriminologi, sociologi eller psykologi.
Vad vill ni forska om?
– Ja, allt egentligen. Forskningsområdet är ganska nytt och det finns jättemycket kunskapsluckor att fylla. Tittar vi på forskningspropositionen, så pratas det mycket om IT-brott, det komplexa samhället och brottsbekämpande myndigheters relation till varandra för att skapa ett tryggare samhälle.

Jonas Hansson, polis och docent
Foto: Magnus Laupa
En av forskarna som kommer att bidra till forskningsutbildningen är Jonas Hansson, polis och docent, som Polistidningen intervjuade i fjol.
I intervjun menade han att Polismyndigheten, med sin svaga akademiska tradition, lutar sig mer på beprövad erfarenhet än vetenskap.
– Jag upplever att det görs jättemycket bra i myndigheten, men kunskapen förs inte vidare. Eller så förs den över i vissa delar, men då blir förståelsen grund och man uppnår inte det man vill.
Tidigare har polisvetenskap inte varit ett eget forskningsämne i Sverige. Forskningen har i stället fått göras inom ämnen som folkhälsovetenskap, pedagogik och sociologi.
Johanna Sundqvist beskriver den nya forskarutbildningen som ett ”avgörande genombrott” för polisvetenskapen.
– Att stärka den polisvetenskapliga forskningen är viktigt för alla aktörer som har till uppdrag att upprätthålla ordning, trygghet och säkerhet. Det behövs som samhället ser ut idag, säger hon.