Annons
Annons

Götblad ”Årets hetero”

8 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm har blivit tilldelad utmärkelsen "Årets hetero" av tidskriften QX.Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm har blivit tilldelad utmärkelsen "Årets hetero" av tidskriften QX.

Grattis! Hur känns det?

– Jag tycker att det är hedrande, inte bara för mig utan för hela Stockholmspolisen. Vi har visat att vi tar hatbrotten på allvar och det har gett ett ökat förtroende för polisen i diskriminerade grupper, som till exempel hbt-personer (homo-, bi- och transsexuella). Men det handlar inte om att bara vara politiskt korrekt utåt, utan även om att vi vågar ta diskussioner internt på arbetsplatserna och diskutera de fördomar som finns.

Hur är det egentligen med fördomar hos polisen?

– Det finns undersökningar som visar att det är svårare att vara hbt-person inom polisen och i försvaret än i andra yrken. Det är svårare att komma ut. Men det är inte så konstigt egentligen, eftersom det är gamla organisationer, där mycket sitter i uniformen. Det som är bra är att vi i alla fall inte kan inbilla oss att vi inte har några fördomar, som man kan göra i andra yrkesgrupper!

Vad gör ni för att jobba mot fördomarna?

– Vi satsar mycket på utbildning, bland annat ska alla anställda i myndigheten få grundläggande hbt-utbildning. Om vi jobbar förebyggande på arbetsplatserna får det synergieffekter, som till exempel att vi blir bättre på att bemöta brottsoffer.

Övriga nominerade är ärkebiskop KG Hammar och Zanyar Adami, chefredaktör för Gringo. Vem tror du får priset?

– Inte överraskande så tycker ju jag att polisen förtjänar utmärkelsen bäst! Jag ser det som att polisen har ett väldigt svårt och tufft arbete med de här frågorna och att det finns väldigt många poliser som är duktiga och modiga.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst